Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cauzele oboselii – cum pot fi combatute

18 decembrie 2013
Share

Lipsa somnuluipoate afecta in mod negativ puterea de concentrare si sanatatea. Adultii ar trebui sa doarma in jur de 7-8 ore pe noapte. Astfel, somnul trebuie sa fie o prioritate si tineti un program stabilit al acestuia. Scoateti laptopul, telefonul si televizorul din dormitor. Daca nici asa nu s-a rezolvat problema, apelati la un medic.

Lipsa somnului poate fi considerata principala cauza a oboselii, dar exista si altele, la fel de insemnate, despre care puteti citi in randurile care urmeaza.  

 

  • Apneea de somn

Unele persoane cred ca dorm suficient, insa nu stiu ca au apnee de somn. Aceasta opreste respiratia in unele momente ale noptii. Fiecare intrerupere ne trezeste un moment, insa exista sansa sa nu constientizam. Rezultatul: suntem privati de somn, in ciuda celor 8 ore petrecute in pat. Este recomandata pierderea in greutate daca suntem supraponderali si renuntarea la fumat.

 

  • Energia insuficienta – una dintre cauzele oboselii permanente

Mancatul prea putin cauzeaza oboseala, insa mancatul alimentelor nepotrivite reprezinta o problema. Este recomandata o dieta echilibrata ce tine nivelul glicemiei in parametri normali. Nu sariti niciodata peste micul dejun si incercati sa includeti proteine si carbohidrati sanatosi. De exemplu, mancati oua cu o felie de paine integrala. De asemenea, este recomandat sa luati o gustare in timpul zilei pentru a mentine energia.

 

  • Anemia

Pierderile de sange din perioada menstruatiei pot cauza un deficit al fierului (globulele rosii au rolul de a transporta oxigen la tesuturi si organe). Daca anemia este rezultatul unui deficit de fier, este recomandata suplimentarea cu fier si consumul de carne rosie, ficat, midii, fasole si cereale.

 

  • Depresia

Aceasta nu este numai o tulburare emotionala, ci contribuie si la aparitia multor simptome: oboseala, dureri de cap si pierderea apetitului. Daca va simtiti obositi si cu moralul la pamant timp de mai multe saptamani, apelati la medic. Depresia raspunde bine la psihoterapie si/sau tratament medicamentos.

 

  • Hipotiroidismul – o posibila cauza a oboselii cronice

Tiroida este o glanda mica situata la baza gatului. Ea controleaza metabolismul si viteza cu care organismul transforma alimentele in energie. Atunci cand glanda este inactiva, iar metabolismul functioneaza prea lent, va puteti simti obositi. Daca testele de sange confirma ca nivelul hormonilor tiroidieni sunt scazuti, hormonii de substitutie va pot pune pe picioare.

 

  • Cofeina in exces

Cofeina poate imbunatati puterea de concentrare in doze moderate. Insa prea multa, poate creste pulsul si tensiunea arteriala. Studiile arata ca o cantitate prea mare de cofeina poate, de fapt, sa cauzeze oboseala. Consumati cu moderatie cafea, ceai, ciocolata, bauturi carbogazoase si medicamente ce contin cofeina.

 

  • Infectia urinara ascunsa

Daca ati avut vreodata o infectie urinara, probabil ca sunteti familiarizata cu senzatia de arsura si nevoia imperioasa de a urina. Insa, aceasta nu are simptome in toate situatiile. In unele cazuri, oboseala poate fi unicul simptom. Un test de urina poate confirma rapid prezenta unei infectii urinare.

 

  • Diabetul

La persoanele cu diabet, nivelul anormal de crescut al zaharului ramane in sange in loc sa intre in celulele corpului, unde ar fi fost transformat in energie. Rezultatul: un corp fara energie, in ciuda alimentatiei. Tratamentul pentru diabet include schimbari ale stilului de viata, precum o dieta echilibrata si exercitii fizice, tratament cu insulina si medicamente.

 

  • Deshidratarea

Oboseala ar putea fi un semn al deshidratarii. Chiar daca faceti exercitii fizice intense sau daca aveti un serviciu la birou, corpul dumneavoastra are nevoie de apa pentru a functiona normal. Daca va este sete, sunteti deja deshidratat. Beti suficienta apa in timpul zilei si beti cel putin doua pahare cu apa inainte si dupa ce faceti sport.

 

  • Bolile de inima

Atunci cand va simtiti obosit in timpul activitatilor normale de zi cu zi, poate fi un semn de afectare cardiaca. Schimbarile stilului de viata si medicamentele pot tine aceste afectiuni sub control si pot reda energia.

 

  • Alergiile alimentare

Unii medici cred ca alergiile alimentare ascunse ne pot face somnorosi. Daca oboseala se intensifica dupa masa, putem avea o intoleranta blanda la un aliment – nu atat de mare incat sa cauzeze mancarimi, atat cat sa ne faca obositi. Incercati sa eliminati alimentele unul cate unul si observati daca oboseala se amelioreaza. De asemenea, puteti face un test de alergii alimentare.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.