Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ati acumulat cateva kilograme in plus? Iata afectiunile responsabile

4 noiembrie 2013
Share

Recomandarile pentru pastrarea unei greutati potrivite urmaresc doua mari directii: o alimentatie corecta, care sa limiteze consumul de calorii, combinata cu multa miscare. Cand acestea nu aduc rezultatele scontate, inseamna fie ca nu le-ati respectat cum trebuie, fie ca vorbim despre niste factori care intervin in procesele normale ale organismului.

Statisticile arata ca 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor. Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inima, diabetul zaharat tip 2 si anumite tipuri de cancer.

Potrivit specialistilor, exista doua tipuri de obezitate: obezitatea tip 1 (in majoritatea cazurilor, alimentele in exces si lipsa exercitiului fizic sunt cauza) si obezitatea tip 2 (provocata de o afectiune, astfel incat te poti ingrasa chiar daca mananci putin). Daca insa ati respectat regulile expuse mai sus si tot acumulati kilograme, responsabile pot fi mai multe afectiuni, dar singurul care poate stabili acest lucru este medicul. Dintre acestea, amintim problemele tiroidei, diabetul tip 2, stresul,sindromul Cushing si cel metabolic, bolile de rinichi, ovarele polichistice.  

 

  • Problemele tiroidei

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, dand astfel peste cap intregul organism. Se estimeaza ca in jur de 10% dintre adulti au aceasta problema. Apare, mai frecvent, dupa varsta de 40 de ani. Pe langa excesul de greutate, hipotiroidismul se manifesta prin oboseala, piele uscata, dureri ale muschilor si articulatiilor, sensibilitate crescuta la frig, depresie etc. Glanda tiroida este responsabila de metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Chiar daca mancati putin, rata metabolismului bazal este scazuta, arderile sunt lente si grasimile se depun mai usor. Hipotiroidismul se trateaza cu medicamente de substitutie hormonala.

Si disfunctiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de ingrasare, mai ales in contextul sedentarismului. Una dintre cele mai frecvente forme de hipotiroidism este boala Hashimoto, afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar care produce anticorpi antitiroida sau limfocite „ucigase” care pur si simplu distrug tiroida.

 

  • Diabetul zaharat tip II

Multe persoane care sufera de diabet tip II se straduiesc sa-si controleze greutatea, insa majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la ingrasare. Acestea stimuleaza corpul sa produca mai multa insulina pentru a reduce nivelul de zahar din sange, insa, uneori, nivelul acestuia scade atat de mult incat apare o senzatie intensa de foame. Insulina duce la ingrasare si pentru ca stimuleaza celulele sa preia mai multa glucoza, care se acumuleaza ca tesut adipos in loc sa ramana in sange.     

                                              

  • Stresul cronic poate cauza obezitate

Atunci cand va confruntati cu stres continuu, anxietate sau durere, corpul poate produce niste substante, precum hormonul cortizol, ce incurajeaza organismul sa depoziteze grasimi, in special pe talie. Stresul agraveaza insulinorezistenta, afectiune care determina atat cresterea in greutate, cat si complicatiile excesului ponderal, ca: obezitate, diabet tip II, boli cardiovasculare, trigliceride crescute, ficat steatozic, ovar polichistic etc.

 

  • Sindromul Cushing (hipercortizolism)

Reprezinta o problema hormonala cauzata de un nivel crescut al cortizolului in sange. Acesta se manifesta prin: oboseala, modificari ale pielii, exces de greutate (localizat pe fata, partea superioara a spatelui si abdomen) si poate declansa boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, osteoporoza. Cresterea in greutate este cel mai frecvent simptom.

 

  • Sindromul metabolic

Denumeste un numar de conditii medicale, precum toleranta scazuta la glucoza, hipertensiune arteriala, hiperinsulinemie si obezitate abdominala.

 

  • Sindromul ovarului polichistic

Descrie un dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia normala. Se estimeaza ca 1 din 10 femei mature se confrunta cu aceasta problema. Printre simptomele ovarului polichistic se pot numara: menstruatie neregulata, acnee, probleme de fertilitate, pilozitate faciala si corporala excesiva si exces de greutate (atunci cand nu este cauzat de alimentatia necorespunzatoare). Tratamentul este de tip hormonal.

 

  • Bolile de rinichi

Unul dintre simptomele bolilor renale poate fi luarea in greutate, asociata cu retentia de apa.

 

Sfaturi utile

  • Eliminati din alimentatie glucidele cu indice glicemic mare;
  • Consumati in special grasimi „bune” mono- si polinesaturate; 
  • Obisnuiti-va sa luati minimum 3 mese/zi;
  • Faceti sport;
  • Reduceti consumul de stimulente (cofeina) si de sare (maximum 5 g/zi);
  • Mentineti stresul sub control;
  • Beti 2-3 litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, sucuri naturale diluate cu apa).

 

Dr. Oana Dumitrache
Medic doctorand Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Diagnostic Gral
www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.