Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Descoperiri revolutionare de Premiul Nobel in Medicina

30 octombrie 2013
Share

Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie a fost acordat pe data de 7 octombrie unei echipe de cercetatori care a descoperit modul in care celulele organismului transporta moleculele catre locatiile potrivite. Descoperirea se alatura unui lung sir de actiuni care au schimbat istoria omenirii, de la structura ADN-ului pana la dezvoltarea fertilizarii in vitro.

Premiul Nobel de anul acesta merge la oamenii de stiinta americani James Rothman (Universitatea Yale), Randy Schekman (Universitatea din California) si la expertul de origine germana Thomas Sudhof (Universitatea Stanford) pentru descoperirea principiilor moleculare care guverneaza modul in care moleculele precum insulina ajung la locul potrivit si in momentul potrivit.

De la aparitia acestui premiu, in anul 1901, s-au oferit 104 distinctii in medicina unui numar de 204 persoane. Iata cateva dintre cele mai importante pentru umanitate:

 

Tratament impotriva difteriei si tetanosului

In anul 1901, primul Premiu Nobel pentru Medicina si Fiziologie a fost acordat cercetatorului german Emil von Behring pentru dezvoltarea terapiei ser ce trata bolile ca urmare a injectarii serului sangvin al animalelor imunizate. Cu ajutorul acestei terapii, cercetatorul a reusit sa trateze boli precum difteria (o boala infectioasa a cailor respiratorii) si infectia sistemului nervos, tetanosul, o alta boala infectioasa grava.

 

Descoperirea penicilinei

Descoperirea penicilinei, primul antibiotic natural,in anul 1928, este una dintre cele mai importante descoperiri pentru intreaga lume si pe buna dreptate. Autorul acesteia este Alexander Fleming. Premiul Nobel a fost astfel acordat lui Fleming si altor doi cercetatori in anul 1945 pentru efectul curativ asupra diverselor boli infectioase. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, penicilina a salvat viata multor soldati raniti. Exista doua forme uzuale de penicilina, una injectabila si cealalta care se poate administra pe cale orala.

 

Structura ADN

James Watson, Francis Crick si Maurice Wilkins au castigat, in anul 1962, Premiul Nobel pentru descoperirea structurii si semnificatiei acidului dezoxiribonucleic, cunoscut sub numele de ADN. Cristalografia cu raze X a jucat un rol-cheie in descoperirea acestei structuri. In afara de cei trei cercetatori amintiti mai sus, au mai existat si altii care si-au adus in mod semnificativ contributia.

 

Fertilizarea in vitro

In anul 2010, un alt Premiu Nobel a fost acordat fiziologului britanic Robert Edwards pentru dezvoltarea fertilizarii in vitro, tehnica ce presupune monitorizarea ciclului de reproducere a unei femei, indepartarea ovulelor din ovare, fertilizarea lor cu sperma intr-un vas special si implantarea ovulului fertilizat in uter. Louise Brown, nascut in anul 1978 in Marea Britanie, a fost primul copil nascut creat in acest mod.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: livescience.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.