Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cat timp va petreceti stand pe scaun? Aflati care sunt riscurile

8 octombrie 2013
Share

Stilul modern de viata, ce implica si statul pe scaun o perioada prea mare de timp, este catastrofal pentru sanatate. Persoanele care isi petrec ziua fara sa se ridice macar 10 minute ar trebui sa ia masuri!

Ultimele studii arata: cu cat stam mai mult pe scaun, cu atat creste riscul de a dezvolta anumite probleme de sanatate, precum dureri de spate, diabet, boli cardiovasculare si cancer.

Riscurile pentru aceste afectiuni sunt mai mari la persoanele care nu fac miscare deloc comparativ cu cele care fac in mod regulat, insa toti ar trebui sa reduca statul pe scaun ore intregi. Cele mai multe locuri de munca la birou implica lungi perioade de stat pe scaun, insa acest lucru poate fi foarte periculos, din cauza inactivitatii si a neconsumarii energiei. In zilele noastre, nu numai ca nu facem suficienta miscare, insa ne-am format un obicei in a sta, chiar daca la birou sau in fata televizorului. Oricum, cu cat stam mai mult, cu atat avem mai putin timp pentru sport.

Un studiu efectuat in Australia a implicat 63.000 de persoane cu varste intre 45 si 65 de ani. O parte a afirmat ca a stat patru ore pe zi pe scaun, avand risc crescut de a dezvolta boli cronice, iar persoanele care au stat mai mult de sase ore pe zi au avut un risc foarte mare pentru diabet. Au fost luate in considerare si nivelul de exercitii fizice efectuate zilnic, varsta, nivelul de educatie, inaltimea si greutatea corporala.

 

De ce este statul pe scaun daunator pentru spate?

In primul rand, corpul nostru functioneaza ca o masina, cu inima pe post de motor, ce mentine functia normala a muschilor si oaselor. Insa, atunci cand nu avem grija de noi corespunzator, acestea se pot defecta, avand rezultate dureroase. Spatele este una dintre regiunile cele mai vulnerabile, pentru ca are functie in sustinerea si miscarea corpului. Durerile de spate afecteaza 8 din 10 persoane si pot fi acute sau cronice. Acestea reprezinta o mare problema, pentru ca punem presiune mare pe spate fie atunci cand ne uitam la televizor si stam pe canapea, fie atunci cand facem sport. Orice activitate am avea, coloana vertebrala reprezinta suportul central al corpului.

 

Cum ne mentinem pozitia corecta in timp ce stam pe scaun?

De-a lungul coloanei vertebrale exista 4 curbe ce formeaza un „S”. Persoanele cu o postura buna mentin aceasta forma care este optima pentru spate. Insa, daca stati prea mult pe scaun, intr-o calatorie lunga sau in spatele biroului, este dificil sa pastrati postura corecta. Persoanele care au locuri de munca la birou pot petrece mai mult timp stand pe scaun decat in pat noaptea. Cei mai multi raman „implantati” in scaune cel putin 8 ore pe zi.Atunci cand stam, scaunul ar trebui sa ofere o pozitie neutra corpului si sa se muleze pe necesitatile noastre, precum un pantof. Exista cateva reguli care trebuie respectate atunci cand stam:

  • Picioarele trebuie sa stea lipite de podea;
  • Scaunele cu 5 picioare sunt mai bune decat cele cu 4, pentru o stabilitate mai mare;
  • Soldurile ar trebui sa fie la acelasi nivel sau mai sus decat genunchii;
  • Stati rezemati complet de spatarul scaunului.

Chiar daca aceste reguli sunt respectate, nu adoptati o pozitie statica prea mult, pentru ca pot fi afectati muschii. Cheia pentru a reduce durerea de spate cauzata de statul pe scaun este miscarea. La fiecare 20 de minute ridicati-va, faceti niste exercitii de stretching si plimbati-va. Prin exercitii fizice puneti in miscare muschii coloanei vertebrale. Apelati la aceste trucuri zilnic si veti fi in forma si sanatosi.

 

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.