Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cum influenteaza relatia de cuplu sanatatea

20 septembrie 2013
Share

Credeti ca relatia de cuplu pe care o aveti v-ar putea influenta sanatatea? Imprumutand limbajul utilizat pe o anumita retea de socializare, si anume Facebook… am putea spune ca e complicat. Studiile arata ca relatiile sudate ne pot ajuta sa evitam aparitia anumitor boli, sa adoptam obiceiuri alimentare sanatoase si chiar sa traim mai mult. Pe de alta parte, relatiile problematice sunt stresante si ne slabesc imunitatea. Exista foarte multi factori care ne pot afecta sanatatea in ceea ce priveste comportamentul manifestat de catre partenerul de cuplu.

 

Iata, asadar, cum ne pot influenta relatiile de iubire sanatatea.

 

La bine si la rau

Credinta generala este aceea ca in timpul casatoriei oamenii tind sa se ingrase si, potrivit studiilor, chiar asa si este. Dupa casatorie, cei doi tind sa se ingrase, iar atunci cand o casnicie se destrama, kilogramele se pierd. Totusi, intr-un cuplu fericit, cei doi se pot motiva unul pe celalalt, pot merge la sala de fitness impreuna si isi pot stabili anumite obiective. Atunci cand cele doua persoane dintr-un cuplu ajung sa acumuleze kilograme in plus, acesta ar putea fi semnul unor probleme. Nemultumirile in cuplu pot conduce la comportamente pasiv-agresive, dar si la probleme de somn.

 

Nivelul de stres 

Surprize, surprize! Relatiile intime reduc nivelul de stres si cresc starea generala de bine. Un studiu publicat in anul 2009 a constatat ca persoanele care au frecvent relatii intime sunt mult mai sanatoase din punct de vedere mental si prezinta o mai mare satisfactie in ceea ce priveste viata. In orice caz, sexul este doar unul dintre aspectele unei relatii. Comportamentul partenerului in afara dormitorului este, de asemenea, foarte important.

 

Hormonii

Nu doar sexul poate reduce stresul si imbunatati sanatatea. Un studiu din 2004 realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord a descoperit ca atat femeile cat si barbatii prezentau un nivel mai ridicat al hormonului numit oxitocina, un hormon care induce starea de bine, dupa ce se imbratisau. Dupa imbratisare, femeile aveau de asemenea tensiunea arteriala mai mica precum si un nivel mai mic de cortizol. Iata astfel cum, in doar cateva secunde, o imbratisare ne poate scapa de stres.

 

Dureri de inima

Fiecare persoana care a trecut printr-o despartire s-a confuntat cu senzatia aceea de “inima albastra”. Un studiu realizat de catre specialistii Universitatii din Columbia a descoperit ca o femeie care se gandeste la un fost iubit poate resimti o durere fizica asupra creierului. Este posibil ca dupa o despartire sa apara sindromul de inima franta cu simptome ce pot imita chiar atacul de cord, alaturi de stresul fizic si emotional.

 

Tensiunea arteriala

Dieta unei persoane, exercitiile fizice si nivelul de stres pot avea un impact asupra tensiunii arteriale, asa ca nu este de mirare ca si relatiile de cuplu pot avea anumite influente. Persoanele cu un mariaj fericit prezinta o tensiune arteriala mai mica fata de persoanele cu probleme in casnicie. Implicarea intr-o relatie bolnavicioasa determina organismul sa elibereze hormoni de stres, astfel inima va bate mai repede.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: Health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.