Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Deficitul de vitamina D si afectiunile asociate

6 octombrie 2017
Share

Deficitul de vitamina D poate rezulta din expunerea inadecvata la soare, malabsorbtie, catabolism (proces biologic de transformare a unor substante complexe, specifice organismului, in alte substante mai simple si nespecifice, pe care organismul le elimina) accelerat, ca urmare a ingerarii anumitor medicamente. Copiii au cel mai scazut nivel de vitamina D, un nutrient absolut necesar in cresterea si dezvoltarea lor corecta.

Exista insa mai multe afectiuni care pot aparea ca rezultat al deficitului de vitamina D.

  • Astmul. Desi discutiile despre cauza definitiva a astmului nu au luat inca sfarsit, anumite descoperiri recente arata ca lipsa vitaminei D are o importanta foarte mare. Mai ales in cazul copiilor, se pare ca vitamina D ar putea reduce severitatea si prevalenta simptomelor astmului si ar ajuta la calmarea inflamatiilor responsabile de limitarea cailor respiratorii.
  • Hipertensiunea. Un studiu recent publicat in Journal of Investigative Medecine a descoperit ca pacientii cu hipertensiune arteriala se simt mai bine atunci cand nivelul de vitamina D creste. Se pare ca un marker al vitaminei D poate ajuta la reglarea inflamatiei vasculare, precum si a altor indicatori ai tensiunii arteriale.
  • Bolile inflamatorii intestinale. Numeroase studii efectuate in Europa, India si in Statele Unite au identificat o legatura intre un nivel scazut de vitamina D si rate mai mari ale bolii Crohn, colita ulcerativa si alte boli inflamatorii intestinale. Bazandu-ne pe aceste studii, putem afirma ca oamenii care nu se expun deloc la soare au mai multe sanse de a suferi astfel de afectiuni.
  • Gripa. Se stie deja ca gripa este o afectiune de care oamenii sufera mult mai des in timpul iernii, atunci cand expunerea la ultraviolete este scazuta. Vitamina D ajuta la stimularea sistemului imunitar si se pare ca un nivel optim din aceasta vitamina ne-ar putea feri de gripa.
  • Diabetul tip II. Un studiu din anul 2011 arata ca deficitul de vitamina D poate exacerba simptomele sindromului metabolic la pacientii care sufera de HIV. Insa, in timpul acestui studiu, expertii au descoperit in aceeasi masura ca expunerea la soare, practic fixarea vitaminei D, poate reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II.
  • Cariile. Inca din anii 1800 se credea ca lipsa expunerii la lumina naturala poate fi o cauza majora a unei stari de sanatate nu tocmai buna. In ultimii ani insa, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca lipsa vitaminei D poate conduce si catre o sanatate dentara precara. Un nivel optim de vitamina D promoveaza calcificarea sanatoasa a dintilor, in timp ce rate mai mici ale acestui nutrient duc la aparitia cariilor dentare.
  • Artrita reumatoida. Este posibil ca persoanele care sufera de artrita reumatoida sa aiba un deficit de vitamina D. Un studiu recent din Canada arata o legatura importanta intre lipsa vitaminei D din organism si artrita reumatoida, si se pare chiar ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina D sunt mult mai expuse riscului de a contracta aceasta afectiune.
  • Cancer. Fie ca vorbim de cancerul de san, de prostata, de cancerul cervical, endometrial, ovarian, pancreatic, renal, toate aceste tipuri de cancer se pare ca sunt mai frecvente in cazul pacientilor care un nivel scazut de vitamina D. Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D sunt mai putin expuse acestui risc.

 

Ruxandra Raica
Sursa: Naturalnews.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.