Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Hemoroizii: cum ne putem trata

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
25 octombrie 2021
Share
Hemoroizii: cum ne putem trata

Hemoroizii sunt dilatatiile venelor situate la nivelul canalului anal si al rectului, ce pot atinge dimensiuni deranjante. Se pot complica, manifestandu-se prin sangerari, tromboza hemoroidala (coagularea sangelui la nivelul venelor) sau prolaps (exteriorizarea acestora la nivelul anusului).

O mare parte a populatiei este afectata, atat sexul feminin, cat si cel masculin, iar un varf de frecventa ar fi observat intre 45 si 65 de ani. Hemoroizii pot fi situati intern (in canalul anal) sau extern (iesiti afara din canalul anal).

Din ce cauza apar hemoroizii?

Cauzelecare determina aparitia hemoroizilor  includ:

  • Tulburarile de tranzit, in special al constipatiei asociate cu eforturile de defecatie;
  • Perioadele vietii genitale ale femeilor – sarcina si perioada de dupa nastere – din cauza presiunii exercitate de uterul gravid asupra vaselor de sange’
  • Factorii ereditari;
  • Bolile de ficat;
  • Tumorile rectului ce fac compresie pe aceste vene.

Simptomele hemoroizilor externi sunt reprezentate de durerea anala acuta de intensitate variabila, neinfluentata de scaune, care nu provoaca trezirea din somn a persoanei afectate. La examenul clinic realizat de catre medic se observa o tumefactie (umflatura) albastruie, extinsa si dureroasa la palpare.

Simptomele hemoroizilor interni sunt sangerari nedureroase, cu sange rosu aprins, care survin in timpul defecatiei sau imediat dupa aceasta. Hemoroizii interni se pot exterioriza prin orificiul anal. Prolapsul trebuie cautat si confirmat la un examen clinic medical facut de medicul dumneavoastra. Acestia sunt clasificati in 4 stadii:

  1. Hemoroizi interni fara prolaps.
  2. Prolaps ce poate fi redus spontan.
  3. Prolaps ce poate fi redus manual.
  4. Prolaps permanent ce nu poate fi redus.

Tromboza hemoroidala interna este mai rara si se manifesta prin dureri anale acute, iar la tuseul rectal se observa unul sau mai multi noduli fermi si durerosi corespunzand unor trombi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista ProctoRapid supozitoare, un dispozitiv medical care susţine procesul de refacere a canalului anorectal dupa o intervenţie chirurgicală anală. De asemenea, contribuie la vindecare în cazul hemoroizilor interni şi externi, al inflamaţiei anale, inflamaţiei criptelor anale, al fisurilor şi fistulelor anale.

hemoroizi

Tratamentul hemoroizilor

Tratamentul trombozei hemoroidale externe se face, in primul rand, medicamentos, cu antiinflamatoare si antalgice (medicamente care reduc durerea), creme, supozitoare si tonice ale venelor. Se va incerca reglarea tranzitului. Interventia chirurgicala locala se va face de la bun inceput, sau in cazul in care tratamentul medicamentos nu a fost eficient. In caz de tromboze hemoroidale externe repetate, se va lua in considerare un tratament chirurgical (hemoroidectomie – scoaterea hemoroizilor).

Tratamentul hemoroizilor interni este adesea gradat si depinde de constatarile clinice ale medicului si de disconfortul exprimat de persoana afectata. Se va efectua, in cazul sangerarilor la o persoana de peste 40 de ani, o colonoscopie pentru excluderea unui cancer colorectal. Este recomandata cresterea ratiei zilnice de fibre alimentare si limitarea eforturilor excesive de defecatie, precum si reglarea tranzitului prin laxative sau medicamente ce intarzie tranzitul intestinal, dupa caz. Se vor utiliza, de asemenea, creme, supozitoare si tonice venoase.

Tratamentele instrumentale cuprind trei tehnici: scleroza, fotocoagularea cu infrarosii si ligatura elastica. Toate sunt efectuate in una sau mai multe sedinte, in regim ambulator, fara anestezie si au ca scop inducerea unei fibroze (cicatrizare) care sa produca retractia mucoasei anale. Ligatura elastica este cu ceva mai eficienta decat sclerozarea, dar mai riscanta (risc de sangerare mare).

Tratamentele chirurgicale ale hemoroizilor cuprind:

  • Hemoroidectomie clasica – se indeparteaza hemoroizii care sunt, in general, grupati in trei pachete. Se lasa plagile deschise pentru o cicatrizare dirijata.
  • Hemoroidopexie – consta in repozitionarea hemoroizilor prolabati in canalul anal cu ajutorul unei pense speciale.
  • Ligatura sub controlul ecografiei Doppler a arterelor hemoroidale – consta in legarea arterelor care strabat peretele rectului inferior.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.