Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Sfaturi pentru a face fata activitatilor zilnice dupa o noapte de nesomn

10 aprilie 2013
Share

Intr-o lume perfecta, toti adultii ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte, cam atat spun expertii ca ar fi nevoie astfel incat o persoana sa se odihneasca cat trebuie. Insa stim cu totii ca acest lucru nu prea se intampla. De exemplu, aproximativ 65% dintre americani experimenteaza probleme de somn chiar de cateva ori pe saptamana.

Insa serviciul sau problemele din familie nu dispar numai pentru ca nu ati putut dormi cu o noapte inainte. Tocmai din aceste motive va trebui sa faceti fata problemelor zilei chiar si fara prea multa odihna pe timp de noapte.

Iata cateva tipsuri care sa va faca sa va simtiti mai bine pe parcursul unei zile si sa uitati de oboseala.

 

Lumina este foarte importanta pentru energizare

In astfel de situatii trebuie sa beneficiati cat mai mult de lumina naturala. Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore al tuturor proceselor biochimice, fiziologice si comportamentale. Lumina puternica dimineata permite creierului sa ramana treaz. O plimbare de jumatate de ora ar trebui sa fie de ajuns pentru a va putea bucura de beneficiile luminii naturale. Daca este innorat sau ploua, exista terapia prin lumina care poate fi un substitut excelent si care reseteaza practic ceasul biologic. In plus, daca activitatile din timpul zilei va permit, trageti un pui de somn scurt care va oferi un plus de energie. 20 de minute de somn pot fi uneori mai odihnitoare decat 8 ore. Atentie insa, nu zaboviti mai mult de 20 de minute pentru ca va puteti trezi mult mai ametiti decat inainte.

 

Faceti miscare

Mersul la sala de sport ar putea fi ultimul lucru la care va ganditi in astfel de momente, insa sportul are un efect deosebit, stimulandu-va. Aveti insa grija sa va antrenati fie dimineata, fie dupa-amiaza devreme, pentru ca altfel riscati sa va pierdeti de tot somnul, pentru ca miscarea va impiedica sa adormiti. Si tineti minte ca o anumita rutina in ceea ce priveste exercitiile fizice poate imbunatati somnul.

 

Incercati cofeina

Exista un motiv pentru care cafeaua este o bautura care se bea dimineata. Este un stimulant datorita continutului de cofeina care blocheaza somnul, crescand productia de adrenalina. Daca veti consuma o cantitate moderata de cofeina, aceasta va oferi un soc temporar, ajutandu-va sa fiti mult mai vigilenti pe parcursul intregii zile. Asigurati-va totusi ca veti consuma o cantitate moderata de cafea, mai ales daca nu sunteti o persoana obisnuita cu astfel de bauturi, pentru ca veti deveni anxiosi si nervosi. Si cum efectul stimulent al cofeinei poate dura pana la opt ore pe zi, nu trebuie sa beti seara tarziu cafea, pentru ca este posibil sa nu mai puteti adormi.

 

Pentru a scapa de somnolenta, cautati o incapere racoroasa

Mediile calde ii fac pe oameni sa le fie si mai somn decat de obicei. Cautati sa stati intr-o incapare unde este cat de cat racoare, pentru ca are un efect stimulant. Incepeti ziua cu un dus tonic si renuntati la apa fierbinte. De asemenea, pe timp de vara, pastrati-va biroul rece, astfel incat sa va puteti concentra mai bine. Desi hidratarea nu are niciun efect asupra starii de oboseala, ati putea preveni astfel simptomele insomniei precum deshidratarea, gura uscata etc. Daca sunteti obositi, in plus si deshidratati, capacitatea de concentrare scade in mod semnificativ, asa ca beti apa, mai ales ca vremea s-a incalzit, iar hidratarea este extrem de importanta.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.