Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ce spun picioarele despre sanatate

4 aprilie 2013
Share

Aveti tot timpul picioarele reci, degetele de la picioare isi schimba culoarea sau aveti picioarele umflate? Ei bine, aceste aspecte pot dezvalui foarte multe lucruri despre sanatatea dumneavoastra.

De exemplu, atunci cand aveti picioarele reci, acesta poate fi un semn ca aveti probleme cu circulatia sangvina (mai ales daca fumati), hipertensiune sau boli cardiace. Picioarele reci pot indica, de asemenea, ca ati putea suferi de hipertiroidie sau de anemie. Asadar, este foarte important sa discutati cu medicul dumneavoastra  si sa-i spuneti ce se intampla.

Intre timp, puteti testa baile cu uleiuri esentiale care stimuleaza circulatia sangelui. O astfel de baie de 10 minute va poate ajuta foarte mult. Uscati-va bine picioarele, dupa care puneti o pereche de sosete din fibre naturale.

Degetele de la picioare isi schimba culoarea

Ati observat ca degetele de la picioare trec de la culoarea normala la albastru, iar apoi se inrosesc? Suferiti probabil de sindromul Raynaud, caracterizat printr-o scadere continua a fluxului sangvin catre extremitati. Initial, degetele pot fi reci si amortite, apoi incep sa furnice, sa se umfle si sa devina dureroase. Acest sindrom poate aparea atunci cand extremitatile corpului sunt expuse frigului, cand sunteti stresati, iar uneori poate fi asociat cu o maladie a sistemului imunitar, precum artrita reumatoida. De asemenea, trebuie sa evitati sa intrati in contact cu obiectele reci, sa aveti foarte mare grija la medicamentele pe care le luati, la contraindicatiile lor, incercati pe cat posibil sa renuntati la consumul de zahar si grasimi si lasati-va de fumat, daca este cazul.

Picioarele umflate

Daca vi se umfla picioarele dupa o calatorie lunga sau dupa un zbor cu avionul, nu trebuie sa va faceti griji, la fel si daca sunteti gravida in al treilea trimestru de sarcina, pentru ca picioarele se pot umfla ca urmare a retentiei de apa. Insa, daca veti constata ca aveti din ce in ce mai des picioarele umflate fara niciun motiv aparent, este foarte important sa semnalati medicului aceasta problema, pentru ca asta poate insemna ca suferiti de insuficienta venoasa, de o maladie renala sau de disfunctii tiroidiene.

Degetul mare de la picior este umflat

Si daca este vorba de o criza de guta Aceasta se manifesta prin aparitia unor dureri bruste la nivelul degetelor mari, care devin rosii si se umfla. Desi am fi tentati sa spunem ca aceasta afectiune este pe cale de disparitie, ei bine, dieta bogata, stresul si lipsa de miscare ar putea duce la aparitia ei. Insa ar putea indica, de asemenea, o deformare care se poate agrava, fiind nevoie de operatie. Totodata, daca simtiti durere in cel de-al treilea sau al patrulea deget, ati putea suferi de maladia Morton, ce afecteaza nervii piciorului provocand dureri cu caracter de arsura si amorteala.

Piciorul atletului

Este vorba de o infectie fungica manifestata la nivelul piciorului, intre degete, ce se caracterizeaza prin fisuri si crapaturi mai mult sau mai putin adanci. Aceasta infectie este cauzata de o ciuperca ce apare la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. De asemenea, mancarimea poate aparea ca o reactie la anumite sapunuri sau produse de ingrijire si este numita dermatita de contact. Nu ezitati sa mergeti la medicul dermatolog si sa-i spuneti de problema dumneavoastra.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.