Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cum stati cu sanatatea?

18 decembrie 2012
Share

Vi s-a intamplat probabil sa va priviti in oglinda si sa observati ca parul nu mai este la fel de des, cearcanele sunt mai pronuntate ori pielea nu mai este la fel de ferma. De cele mai multe ori, preferam sa dam vina pe varsta pentru toate aceste probleme, insa la fel de bine trebuie sa constientizam ca sanatatea din interior se reflecta la exterior, deci trebuie sa fim atenti la toate simptomele pentru ca nu intotdeauna anii in plus sunt cei vinovati.

Va prezentam 10 astfel de semnale care pot indica diferite probleme de sanatate.

Picioarele umflate pot semnala probleme cu inima

Exista numeroase cauze pentru care picioarele si gleznele dumneavoastra se pot umfla, printre care amintim: rani, infectii, entorse. De asemenea, sarcina si obezitatea, precum si anumite medicamente, pot determina retentia de fluide in extremitatile inferioare ale corpului, cauzand umflarea picioarelor. O alte cauza a retentiei excesive de fluide poate fi insuficienta cardiaca, afectiune de care sufera peste cinci milioane de americani.

Cearcanele = nopti pierdute sau alergii?

Pungile de sub ochi si cearcanele dezvaluie, de regula, ca acea persoana se culca foarte tarziu si ca nu doarme suficient, insa daca nu faceti parte din aceasta categorie si, totusi, va confruntati cu aceste probleme, ar fi cazul sa aruncati o privire asupra dietei pe care o urmati.

Cearcanele sunt rezultatul acumularii de lichide in stratul de piele subtire de sub ochi, iar acest proces poate avea la baza doua probleme: fie suferiti de un anumit tip de alergie, fie mancati foarte sarat, aspect care favorizeaza retentia de apa in tesuturi.

Atentie la pielea uscata! Poate semnala grave probleme de sanatate

Majoritatea se confrunta, din cand in cand, cu problema pielii uscate. De obicei, uscaciunea pielii este cauzata de temperaturile scazute sau un dus fierbinte prelungit, insa in unele cazuri poate fi un semn al deshidratarii si al altor probleme de sanatate, precum hipotiroidismul sau diabetul.

Ateroscleroza, afectiune ce determina ingrosarea si infundarea vaselor de sange, poate, de asemenea, sa afecteze textura pielii, care nu mai este irigata corespunzator cu sange.

Parul in exces, simptom al sindromului de ovar polichistic

Parul nedorit de pe suprafata corpului este o problema stanjenitoare cu siguranta, insa poate fi in acelasi timp un semnal de alarma ca puteti suferi de sindromul ovarelor polichistice. Aceasta afectiune poate duce la infertilitate si menstre neregulate sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp. Peste 70% dintre femeile diagnosticate cu sindrom de ovar polichistic prezinta simptome de hirsutism sau crestere excesiva a parului in zone precum fata, pieptul, abdomenul, spatele, mainile ori picioarele.

Ridurile pot semnala boli ale sistemului osos

Desi ridurile sunt inevitabile pe chipul oricui, din cauza procesului de imbatranire, acestea pot fi in acelasi timp un semn ca suferiti de osteoporoza, o afectiune a sistemului osos caracterizata prin pierderea continua a concentratiei de calciu din os.

Cercetarile stiintifice indica faptul ca exista o asociere intre ridurile de expresie si osteoporoza la femeile recent intrate la menopauza. Pe masura ce ridurile sunt mai adanci, creste si riscul de pierdere la nivel osos.

Va cade parul? E posibil sa aveti probleme cu tiroida

Sarcina, stresul, anumite traume emotionale, medicamentele si dezechilibrele hormonale sunt factori care pot contribui la caderea parului. Femeile care au parul uscat si subtire trebuie sa fie foarte atente, deoarece pot suferi de tiroida hipo- sau hiperactiva. Un simplu test de sange va poate scoate din incurcatura si va poate deslusi daca aveti intr-adevar niveluri anormale de hormoni tiroidieni in corp.

Buzele crapate pot fi un simptom al unei boli autoimune

Buzele ne pot spune multe despre starea de sanatate. Astfel, buzele crapate excesiv si uscate pot fi o reactie in urma administrarii anumitor medicamente sau in urma unor alergii ori infectii. Crapaturile situate la colturile buzelor insa pot fi un semnal de alarma pentru boala Sjogren’s, o boala autoimuna care afecteaza structura pielii, indeosebi cea de la nivelul buzelor, ochilor si incheieturilor.

Spalati-va corect pe dinti pentru a va pastra inima sanatoasa

Cariile si gingivita sunt rezultatele unei igiene orale necorespunzatoare si pot cauza, la randul lor, grave probleme de sanatate, dupa cum arata un studiu publicat in British Medical Journal. Potrivit acestuia, persoanele care nu se spala pe dinti in fiecare zi au un risc cu 70% mai crescut de a suferi de boli cardiace. De altfel, si caderea dintilor poate indica o problema cu densitatea osoasa, ceea ce duce la stabilirea diagnosticului de osteoporoza.

Unghii subtiri si deformate, specifice persoanelor cu psoriazis

Schimbarile de textura sau culoare aparute la nivelul unghiilor pot indica afectiuni grave de sanatate, cum este psoriazisul sau artrita, de exemplu. Asadar, nu ignorati astfel de simptome si in loc sa mergeti la manichiura, faceti un drum pana la cabinetul medicului.

Ochii sunt oglinda sufletului si… a sanatatii

Daca observati ca albul ochilor devine din ce in ce mai galbui, nu este cazul sa stati pe ganduri, ci sa mergeti de urgenta la medic, pentru ca acest simptom este deseori asociat cu bolile hepatice sau cu ciroza. De asemenea, mai poate semnala si functionarea ineficienta a bilei.

Paula Rotaru

Sursa: www.health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.