Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Nu dormiti suficient? Iata riscurile la care va expuneti

6 decembrie 2012
Share

Intr-o societate moderna, in care omul este intr-o continua fuga pentru a-si indeplini obiectivele, somnul pierde din ce in ce mai mult teren. Fie ca preferam sa muncim, sa invatam sau sa ne distram in timpul noptii, plasand odihna pe un loc secundar, trebuie sa constientizam ca lipsa somnului ne poate afecta judecata, modul in care relationam cu ceilalti si poate creste riscul de accidente cauzate de neatentie si oboseala.

Pe termen lung, lipsa somnului poate duce la obezitate, diabet, depresie, boli cardiovasculare sau chiar deces. Sa descoperim impreuna care sunt pericolele la care ne expunem daca nu ne odihnim suficient.

Somnul insuficient, factor de risc pentru atacul de cord

Daca nu ne odihnim suficient, riscam sa facem un atac de cord. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea de Medicina West Virginia, publicat ulterior in jurnalul Sleep. Specialistii au descoperit ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte se expun unui risc crescut de boli de inima, iar cele care dorm doar cinci ore sau mai putin au un risc dublu de a suferi un atac de cord.

Lipsa odihnei, cauza a diabetului?

Desi nu pare sa existe o legatura intre aceste doua subiecte, studiile stiintifice demonstreaza totusi ca lipsa somnului este responsabila de anumite procese care au loc in interiorul organismului. Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au descoperit ca pacientii diagnosticati cu diabet tip 2 care dorm foarte putin in timpul noptii au un nivel al rezistentei la insulina mai mare cu pana la 43%, iar diabeticii care se confrunta cu insomnii prezinta o rezistenta la insulina de pana la 82%.

Creste riscul de cancer mamar

Peste 24.000 de femei cu varste intre 40 si 79 de ani au facut parte dintr-o cercetare avand ca scop efectele lipsei somnului asupra dezvoltarii celulelor canceroase la nivelul sanului. Medicii au observat ca dereglarea ciclurilor hormonale, cauzate de lipsa somnului, poate contribui la aparitia celulelor canceroase. De asemenea, daca nu dormim destul, productia de melatonina scade, avand efecte negative si asupra secretiei de hormoni estrogeni care influenteaza dezvoltarea si inmultirea celulelor maligne.

Lipsa somnului poate provoca incontinenta urinara

Somnul agitat sau insuficient poate duce la probleme ale aparatului urinar. De fapt, s-a dovedit stiintific ca femeile care dorm mai putin de cinci ore pe noapte se confrunta, in proportie de aproape 90%, cu nevoia frecventa de a urina in timpul noptii sau chiar cu incontinenta urinara. Aceste afectiuni sunt cauzate de oboseala persistenta, stres si nivelurile scazute de energie care pot contribui la inflamarea vezicii si, astfel, la aparitia problemelor urinare.

Risc cu 50% mai mare de aparitie a polipilor colorectali

Se pare ca riscul de a dezvolta polipi colorectali este cu 50% mai mare in cazul persoanelor care dorm mai putin de sase ore pe noapte, iar in lipsa tratamentului acesti polipi pot deveni cancerigeni. Concluzia apartine cercetatorilor de la Universitatea Case Western, care au dat publicitatii aceste informatii in anul 2011.

Paula Rotaru

Sursa: www.prevention.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.