Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Obiecte din casa care ne pot imbolnavi

11 octombrie 2021
Share
Obiecte din casa care ne pot imbolnavi

Casa, dulce casa, corect? Ei bine, oare cum am putea spune in cazul in care specialistii considera ca anumite obiecte din locuinta ne afecteaza sanatatea. Potrivit studiilor stiintifice, in confortul caminului exista o sumedenie de pericole care ne pot afecta sanatatea, de la microbii prezenti pe suprafata buretelui de bucatarie, plosnitele din saltele si pana la recipientele in care pastram condimentele.

Iata ce trebuie neaparat sa stiti despre obiectele din casa periculoase pentru sanatate si ce puteti face pentru a evita imbolnavirile.

Buretele de bucatarie, gazda a 20 milioane de microbi

Cu totii il folosim, insa nu pe toti ne preocupa spalatul intens ori inlocuirea acestuia atunci cand se uzeaza. Vorbim despre buretele de bucatarie, acest ajutor de nadejde in curatarea vaselor. Insa, dupa ce ne folosim de el, majoritatea uita sa il dezinfecteze corespunzator. Astfel, bacteriile acumulate, intre care E. coli si Salmonella, sunt transmise mai departe pe tacamurile si vesela folosite zilnic.

Cea mai eficienta metoda de a curata buretele este introducerea acestuia la cuptorul cu microunde pentru un minut, la temperatura inalta. O alta solutie ar putea fi introducerea in masina de spalat vase, care poate distruge germenii in proportie de 99,9%.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Atentie la prosopul de baie!

Nu este recomandat sa folositi la comun periuta de dinti, precum nu este igienic sa folositi acelasi prosop pe care l-a folosit partenerul/a. Oamenii de stiinta au descoperit ca prosopul de baie utilizat de catre mai multe persoane poate fi sursa raspandirii unor infectii cu stafilococul auriu, o bacterie ce poate afecta grav organismul.

Caldura, umiditatea, transpiratia si celulele moarte creeaza un mediu propice inmultirii bacteriilor, asadar aveti grija sa spalati prosoapele cel putin o data pe saptamana, la o temperatura de 90 de grade Celsius.

Saltelele ascund plosnite

Cu siguranta, suna dezgustator, insa aceste mici creaturi exista, chiar daca nu le putem observa cu ochiul liber. Saltelele, pernele si pilotele pot gazdui milioane de acarieni, bacterii si fungi care, in timp, pot crea grave probleme de sanatate: hepatita B, astm, alergii, eczeme, boala Chagas si tulburari de somn.

Ce e de facut, va intrebati. Ei bine, in primul rand, fiti foarte atenti la semnele de muscatura de insecte, in special daca ati calatorit in prealabil, spalati riguros toate hainele purtate pe durata calatoriei, inclusiv valiza.

Pernele si pilotele trebuie spalate cel putin o data pe an la o curatatorie ecologica, iar inlocuirea acestor obiecte de uz personal se face, dupa cum urmeaza: pernele se schimba o data la doi ani, pilotele trebuie schimbate dupa 5-8 ani, iar saltelele o data la zece ani.

Tastatura, mai murdara decat colacul de WC

V-ati putea gandi ca sunteti singura persoana care foloseste laptopul, deci nu are cum sa fie prea murdar. Insa, un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea North Carolina arata ca tastatura laptopului este plina de germeni. Mai exact, 21.000 de germeni pe centimetru patrat. Comparati acest numar cu 41 de germeni pe centimetru patrat, cat se gasesc pe colacul unui vas de toaleta si veti fi cu adevarat surprinsi de diferenta.

Deosebirea intre capacul de WC si tastatura este ca cel dintai este curatat frecvent cu solutii dezinfectante, in vreme ce tastatura este ignorata. Solutia cea mai potrivita pentru a indeparta mare parte din microbii de pe suprafata tastaturii este curatarea zilnica a acesteia cu servetele dezinfectante sau spray-uri special destinate acestor componente.

Solnita si pipernita, surse de contaminare

Cand a fost ultima data cand ati curatat bine de tot recipientele de condimente, solnita, pipernita? Daca raspunsul necesita mai mult de cinci secunde de gandire, atunci probabil a fost cu mult timp in urma. Ceea ce este destul de grav, avand in vedere avertismentele expertilor in igiena.

Ganditi-va numai de cate ori atingeti aceste recipiente in timp ce preparati diferite tipuri de carne. Si, dupa cum bine se cunoaste, carnea cruda, in special cea de pasare, este o sursa inepuizabila de bacterii care, odata ajunse in organism, pot favoriza intoxicatiile alimentare si problemele de natura digestiva. Pentru a le evita, spalati recipientele dupa ce au fost golite de continut la o temperatura inalta si folositi produse pentru dezinfectat.

Alte locuri care sunt impanzite de microbi si care pot fi scapate cu vederea si de catre cea mai buna gospodina sunt:

  • Cortina de dus: cea din PVC poate elibera compusi chimici daunatori organismului);
  • Masina de spalat: germenii de pe articolele de lenjerie intima se pot inmulti daca masina nu este setata la o temperatura inalta;
  • Umidificatorul: daca nu este curatat corespunzator, iar filtrele nu sunt schimbate la timp, este posibil sa provoace infectii respiratorii;
  • Manerele usilor: persoanele pot contacta usor o viroza daca ating un maner si duc mana la nas sau gura, fara a se spala dupa aceea;
  • Saculetul aspiratorului si telecomanda.

Sursa: http://shine.yahoo.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.