Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Bauturile energizante si efectul lor asupra sanatatii

22 noiembrie 2017
Share
Bauturile energizante si efectul lor asupra sanatatii

Energizantele contin, de obicei, o cantitate foarte mare de cofeina, aproximativ de trei ori mai mult decat cantitatea intalnita intr-o cana de cafea obisnuita si, in plus, contin si alti stimulenti. Riscul de a consuma atat de multa cofeina este totusi destul de mare, pentru ca poate afecta sistemul nervos central si, apoi, poate duce la aparitia deshidratarii, a pierderii nutrientilor solubili care au efect calmant asupra sistemului nervos central.

Acest efect combinat poate cauza aparitia agitatiei, a problemelor de somn si poate duce la dezvoltarea anxietatii pe termen lung. Iar cofeina nu este sigurul stimulent continut de bauturile energizante.

Atentie la ingrediente!

Foarte multe dintre aceste produse contin ingrediente similare, de la diferite forme de cofeina pana la guarana, taurina, ginseng, creatinina, ginkgo biloba, toate acestea avand efect stimulant. S-a demonstrat ca taurina imbunatateste performantele sportive si, tocmai de aceea, este adaugata in produsele energizante si, la un moment dat, s-a sustinut faptul ca taurina si cofeina impreuna ar putea creste performantele mentale, insa nu s-a demonstrat in niciun fel acest lucru. De asemenea, energizantele au foarte mult zahar. Ceea ce nu stiati este ca, la cateva ore dupa ce veti fi consumat o bautura energizanta, s-ar putea sa va simtiti mai obositi decat inainte.

Bauturile energizante pentru copii

Nici sa nu va treaca prin cap sa le cumparati copiilor o asemenea bautura, oricat de mult i-ar atrage designul ambalajului. Copiii trebuie sa fie foarte atenti cu aceste produse, deoarece sistemul lor nervos central nu este pe deplin dezvoltat si, mai tarziu, pot aparea anumite probleme de sanatate. Spuneti-le si copiilor la ce riscuri se expun daca vor sa consume o astfel de bautura.

secundara_energizante1_inainte de Nu amestecati bauturile energizante cu alcoolul!

Nu amestecati bauturile energizante cu alcoolul!

Unele bauturi energizante nu contin numai cofeina si foarte mult zahar, ci si alcool, fiind asociate cu efecte secundare serioase. Amestecul dintre cofeina si alcool este foarte periculos, deoarece cofeina creste absorbtia de alcool ce poate duce la aparitia intoxicatiilor. Desi foarte multi oameni ar putea crede ca aceasta combinatie inlatura somnolenta, nu poate preveni efectul pe care alcoolul il are asupra creierului.

Cheia este moderatia

Problema este ca oamenii nu stiu cand sa se opreasca, nu stiu sa consume cu moderatie. Daca cineva va consuma o astfel de bautura ocazional, nu se va intampla nimic, rezultatul putand fi chiar cel dorit, si anume sa ofere energia necesara.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.