Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Top 5 vitamine esentiale pentru organism

21 august 2012
Share

Indiferent de anotimp, organismul are nevoie de minerale si vitamine, ce joaca un rol important in mentinerea sanatatii. In cazul in care una dintre acestea lipseste, in organism se va crea un dezechilibru si pot aparea fie stari de rau, fie probleme grave de sanatate.

Pe timpul verii, organismul trebuie permanent hidratat si ajutat sa reziste temperaturilor caniculare. Din acest motiv, legumele si fructele au multiple functii, hidratand si oferind vitaminele si mineralele necesare. Iata cateva vitamine esentiale fiecaruia dintre noi.

 

Vitamina „A” va scapa de pielea uscata si de acnee

Vitamina A vegheaza asupra sanatatii ochilor, are rol important in formarea oaselor, dintilor si actioneaza ca antioxidant impotriva radicalilor liberi. Cine are pielea sau parul uscat, sufera de insomnie, oboseala, sinuzita, raceli sau acnee, este important sa asigure organismului un aport de vitamina A. Fie se poate apela la suplimente, fie direct la alimente bogate in vitamina A, precum: fructe de culoare verde si galben, legume sau ficatul animalelor.

 

Complexul de vitamine B „lupta” cu depresia

Complexul B ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii si ochilor, a tonusului muscular si a tractului gastro-intestinal. De asemenea, vitaminele din complexul B sunt implicate in procesul de producere a energiei, lupta cu depresia si anxietatea. Carenta vitaminelor B se poate preveni daca se consuma constant drojdie de bere, intrucat aceasta contine toate vitaminele din complexul B.

 

Vitamina „D” mentine dintii, inima si oasele sanatoase

Vitamina D are rol esential in absorbtia calciului si fosforului, fiind necesara in cresterea si dezvoltarea oaselor si dintilor. Previne osteoporoza, creste imunitatea, mentine buna functionare a inimii si tonusul general. Este suficienta o expunere la soare de minimum 15 minute pe zi pentru a asimila vitamina D. Aceasta previne si riscul aparitiei cancerului, a bolilor coronariene si arteriale, diabetul tip 1.

 

Lipsa vitaminei E duce la sterilitate

Carenta de vitamina E afecteaza globulele rosii din sange, poate duce la sterilitate (atat la barbati, cat si la femei) sau la avort spontan. Necesarul zilnic poate fi asigurat din alimentatie, principalele surse de vitamina E fiind: avocado, uleiul vegetal, maslinele, soia, floarea-soarelui, rapita, porumbul, dar poate fi luata si din alune, cereale integrale, lapte, germeni de grau, papadie sau urzica.

 

Coenzima Q10 are efecte antiimbatranire

Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, avand caracteristici de vitamina. Q10 ofera energie organismului, ajuta circulatia, stimuleaza sistemul imunitar si are efecte antiîmbatranire. Carenta coenzimei Q10 poate duce la diabet, distrofie musculara sau probleme dentare. Suplimentele se recomanda persoanelor cu alergii, astm sau boli respiratorii, afectiuni cardiovasculare, candidoza, dar si celor cu Alzheimer ori schizofrenie. Principalele surse sunt: macroul, sardinele, somonul, carnea de vita, alunele sau spanacul.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Fitoterapeut Liviu Bulus

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.