Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Tehnologia 3D si riscurile la care va expuneti

13 iulie 2012
Share

Va plac filmele 3D? Ei bine, si noua ne plac, insa exista foarte multe persoane care, in urma vizionarii unui astfel de film, se pot simti rau. Tinerii si persoanele care stau foarte aproape de ecran prezinta mai multe sanse decat persoanele mai in varsta sa experimenteze stari, precum vederea incetosata, greata si alte simptome.

Oamenii de stiinta au realizat de curand un studiu si au aflat ca ecranele stridente ale cinematografelor 3D obosesc foarte rau ochii, iar ochelarii polarizati pot duce la aparitia unor infectii oculare.

Simptomele scurte si temporare sunt legate de tulburarile de vedere si de miscare. Pe masura ce tehnologia a avansat, filmele 3D au devenit mai mult decat populare. Ochelarii au un efect oarecum pozitiv doar in primele 15 minute ale vizionarii filmului, timp in care ochii se relaxeaza, deoarece muschii se destind, dupa care incepe sa scada sensibilitatea la culori a ochiului, intervenind ameteala, durerea de cap, greata.

Consultati un medic inainte de a utiliza tehnologia 3D

Cand vorbim de tehnologia 3D, nu vorbim doar despre filme, ci si despre industria jocurilor video, a aparatelor TV si, implicit, a canalelor de televiziune. Ochelarii 3D apeleaza la abilitatea creierului de a suprapune practic doua imagini alaturate. Imaginile sau luminile televizoarelor 3D pot provoca convulsii epileptice. Inainte de a viziona un film 3D este indicat sa va consulte un medic oftalmolog, mai ales daca suferiti de miopie, astigmatism sau ambliopie. Daca nu stiti cum functioneaza ochelarii 3D, este simplu. Ei unesc cele doua imagini care ajung ulterior la creier, ceea ce creeaza imaginea tridimensionala. Pe termen lung, nu se cunosc inca efectele pe care le-ar putea avea aceasta tehnologie asupra sanatatii, tocmai de aceea este bine sa nu abuzati si nici sa nu va duceti prea des copiii la astfel de filme.

Un studiu in domeniu, finantat de catre compania de tehnologie Intel, a fost realizat pe 203 adolescenti si adulti. Acestia au fost rugati sa vizioneze productia din 2009 „Cloudy With a Chance of Meatballs” („Sta sa ploua cu chiftele”) , atat in tehnolgie 3D, cat si 2D. Spectatorii au fost asezati la distante diferite, precum si in unghiuri de vizionare diferite, si apoi au fost chestionati cu privire la simptomele care au aparut dupa vizionare. 12% dintre spectatorii 2D au raportat simptome de disconfort, comparativ cu 20% dintre persoanele care au vazut filmul cu ajutorul tehnologiei 3D. Desi simptomele au disparut ziua urmatoare, au crescut in primele 15 minute dupa vizionarea filmului.

Oamenii mai in varsta experimenteaza mai putin astfel de simptome, deoarece sunt mai putin sensibili la stimularea vizuala, si asta pentru ca ochii deteriorati suporta mai bine discrepanta dintre apropiere si departare. Simptomele pot aparea si in functie de unghiul din care priviti filmul. Bucurati-va de tehnologia 3D, insa cu masura, nu abuzati!

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.