Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cocktail de vitamine pentru un bronz frumos

19 iunie 2012
Share

Una dintre principalele probleme care ne preocupa vara este cum sa ne bronzam cat mai repede, uniform si, apoi sa mentinem noua culoare cat mai mult timp. In acest sens, vitaminele pe care le luam din alimentatia zilnica sunt foarte importante.

Va prezentam cateva dintre vitaminele care ajuta la mentinerea unui bronz frumos si a unei pieli sanatoase. Este vorba despre beta-caroten, vitaminele E si B3, licopenul. Combinatia de beta-caroten si vitamina E este foarte eficienta pentru organism in timpul verii. Pe langa alimentatie, care trebuie sa fie bogata in fructe si legume, este obligatorie aplicarea cremelor cu factor de protectie solara, atat inainte, cat si dupa expunerea la soare, care trebuie sa se faca dimineata inainte de ora 10:00 sau dupa-amiaza, dupa ora 16:00.

 

Beta-carotenul favorizeaza bronzul

In ultima vreme se spune despre beta-caroten ca ar inlesni procesul de bronzare. Acesta apartine unei familii de compusi numiti „carotenoide” si se gaseste in fructele si legumele de culoare galbena sau rosie. Este transformat in organism in retinol (provitamina A). Studiile au aratat ca, printr-un consum echilibrat de alimente bogate in beta-caroten, organismul poate beneficia de protectie impotriva radicalilor liberi. Alaturi de acesta, biotina ajuta la hidratarea pielii, stimuland totodata procesul de regenerare a celulelor pielii.

Beta-carotenul este esential pentru sanatatea tegumentelor si mucoaselor. Asigurarea necesarului de beta-caroten este obligatorie pentru evitarea pielii aspre, crapate, cu scuame, sensibila la agresiunile microbiene. Surse alimentare: morcov, ardei gras rosu, mango, rosii, pepene galben.

 

Vitamina E iti asigura un bronz frumos si sanatos

Fiind un puternic antioxidant, aceasta vitamina are rol protector la nivel celular, blocand actiunea nociva a radicalilor liberi. Aceasta are multiple beneficii asupra pielii, unul dintre ele fiind fotoprotectia. Daca organismul primeste suplimente cu vitaminele C si E, lupta contra fotoagresiunii este mai eficienta.

 

Vitamina B3 te protejeaza de complicatii ale expunerii la soare

Vitamina PP, B3 sau niacina este si ea necesara pentru o reactie normala a tegumentelor la soare. In cazul carentei, pielea expusa se comporta anormal si apare fotodermatita. De aceea, trebuie sa evitati carentele, consumand zilnic alimente bogate in niacina: produsele din carne si viscere, indiferent de specie sau de modul de preparare (pasare, peste, vita, porc etc.), alte alimente de origine animala, rosiile, ciupercile.

 

Licopenul mentine un bronz frumos

Un alt fitonutrient care mentine bronzul este licopenul, care se gaseste in rosii, grepfrut si pepenele rosu. Are un efect miraculos, este antioxidant si antiinfectios, mentinand sanatatea pielii. Insa, pentru a fi mai usor absorbit, are nevoie de un strop de ulei, de aceea este necesar sa punem cateva picaturi la salate.

O dieta echilibrata ajuta pielea sa se mentina sanatoasa, frumoasa si hidratata. Astfel, trebuie sa fie bogata in fructe proaspete si legume care sa contina vitaminele si mineralele necesare.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Lector Dr. Lygia Alexandrescu

www.silueta-naturala.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.