Revista care te menține sănătos

Stres

Cum stați cu stresul? Top 5 semne alarmante

20 septembrie 2021
Share
Cum stați cu stresul? Top 5 semne alarmante

Când ne gândim la efectele stresului, de obicei ne vin în minte durerile de cap și problemele digestive. Totuși, stresul poate fi responsabil și de căderea părului, de problemele dentare, de cele legate de memorie și abilitățile de concentrare, chiar lipsa somnului.

Vestea bună este că evitarea pe cât posibil a stresului poate îmbunătăți vizibil starea generală de sănătate. Stresul excesiv și stările de anxietate duc, în timp, la scăderea imunității, crescând riscul de îmbolnăvire. Legătura dintre stres și capacitatea organismului de a lupta cu bolile își poate avea rădăcinile chiar din copilărie. Cercetătorii au descoperit că adulții care au trecut prin situații stresante în copilărie sau adolescență sunt mai predispuși la apariția problemelor de sănătate. Iată Top 5 al semnelor alarmante:

Căderea părului

Este normal ca părul să cadă, însemnând regenerarea lui. Cu toate acestea, atunci când sunteți stresați, cad mai mult de 100 de fire pe zi, cât este firesc. Cunoscută sub numele de efluviu telogen, această cădere masivă, de cele mai multe ori indusă de stres, nu este imediată. Pot trece și câteva săptămâni sau luni de la situația stresantă. Dacă manageriați corect stresul, după șase-opt luni pierderea părului nu va mai fi o problemă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Stresul și sănătatea dentară

Periajul dentar regulat, folosirea aței dentare și vizitele periodice la dentist sunt foarte importante pentru sănătatea dentară. Cum ne dăm seama care sunt afecțiunile dentare provocate de stres? În timpul nopții sau chiar al zilei, persoanele stresate pot strânge sau scrâșni din dinți. Acest tic nervos, denumit bruxism, nu numai că deteriorează dantura, dar poate provoca și probleme ale articulației temporo-mandibulare (ATM), persoana acuzând ulterior dureri severe de maxilar și gât.

Sensibilitatea pielii

Academia Americană de Dermatologie consideră că sentimentele și gândurile pot afecta aspectul pielii. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de stres. Unul dintre efectele acestuia este sensibilitatea pielii la factorii iritanți. Stresul poate agrava afecțiuni preexistente, inclusiv acnee, rozacee, psoriazis, dar poate duce și la deshidratarea pielii.

Disfuncțiile sexuale

Efectele stresului pot ajunge și în dormitor. Majoritatea bărbaților se pot confrunta cu disfuncție erectilă, însă când se întâmplă frecvent, ar trebui făcute mai multe investigații pentru a găsi cauza. Apariția disfuncției erectile poate avea la bază și diverse afecțiuni (diabet zaharat, hipertensiune arterială, efecte secundare ale unor medicamente) sau stresul cronic. Acesta poate contribui, de asemenea, la pierderea dorinței sexuale atât la bărbați, cât și la femei.

Un studiu recent a arătat că elevii și studenții care învață pentru examene au avut mai multe probleme de concentrare decât cei nesupuși stresului. Vestea bună este că la o lună după perioada stresantă, capacitatea lor mentală a revenit la normal.

Stresul și insomnia

Aproape nimic nu este mai frustrant decât tulburările de somn. Stresul poate fi una dintre cauzele acestora: nu puteți adormi, nu va treziți odihniți sau va treziți frecvent și nu mai aveți somn. Încercați să vă eliberați de stres prin exerciții fizice regulate, hobby-uri plăcute și mult timp petrecut cu cei dragi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.