Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Dureri pe care nu trebuie sa le ignorati

17 mai 2012
Share

Majoritatea oamenilor experimenteaza dureri minore, insa ele pot fi si semnele unor afectiuni mai grave. Durerile care nu dispar pot fi indicii ale starii de sanatate, asa ca nu trebuie ignorate pentru ca pot pune in pericol viata.

Astfel, organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula, iar in lipsa durerilor, nimeni nu isi poate da seama ce este in neregula cu el.

Chiar daca sunteti cu analizele la zi, organismul va poate sugera ce se intampla. Iata mai jos cateva dureri pe care nu trebuie sa le ignorati in momentul in care le simtiti.

Durerea de maxilar poate semnala un atac de cord

O durere vaga in partea din stanga jos a maxilarului nu trebuie ignorata. Poate creste sau scadea in intensitate in doar cateva minute. In plus, poate migra, asa ca nu puteti sti exact unde va deranjeaza. Durerea intervine in momentul in care nervii din jurul inimii devin agitati, transmit semnale de durere si in alte zone ale corpului, in special in partea stanga a maxilarului, umeri si brate. Daca o astfel de durere apare in momentul in care mestecati, cu siguranta ca nu aveti de ce sa va faceti griji, nu exista nicio legatura cu atacul de cord. Totusi, cand durerea apare dimineata, acest lucru ar trebui sa va puna pe ganduri, pentru ca puteti prezenta un risc de atac de cord.

Durerea de picioare, risc de tromboza venoasa profunda

Acest tip de durere poate fi adanc resimtita in interiorul gambei ca si o crampa, iar zona poate deveni umflata si rosie, ducand la aparitia varicelor. O astfel de durere poate fi un semn al trombozei venoase profunde, care apare atunci cand un cheag de sange se formeaza in vene. Situatia poate deveni amenintatoare atunci cand cheagul „calatoreste” prin vasele de sange, deoarece poate cauza embolism, se poate instala la creier, inima, plamani sau alte zone. Daca aceasta durere apare dupa ce ati facut efort fizic, la fel si daca ati calatorit sau nu ati facut miscare, nu prezentati niciun risc. Cand piciorul se inroseste, iar zona devine dureroasa si apar arsuri, trebuie sa mergeti neaparat la medicul specialist.

Durerea abdominala. Atentie la calculii biliari!

Durerea abdominala sau durerea de stomac ar putea fi un semn al calculilor biliari (pietre la vezica biliara). Cel mai frecvent simptom este durerea care apare in partea din dreapta sus a abdomenului. Durerea poate fi ascutita si se poate raspandi catre spate sau umar. De obicei, durerea nu dispare atunci cand va deplasati. Calculii biliari nu prezinta simptome de cele mai multe ori, doar atunci cand se blocheaza canalul cistic si cand pot interveni probleme precum pancreatita. Daca durerea apare dupa ce ati mers la toaleta, nu trebuie sa va faceti griji. In cazul in care va deplasati sau schimbati pozitia, iar durerea nu se amelioreaza, acest lucru ar putea indica un blocaj. Cand durerile apar la un interval de 20-30 de minute, precum si atunci cand consumati alimente grase, ar putea insemna ca aveti calculi biliari.

Furnicaturi si dureri ascutite: circulatie deficitara

Daca simtiti furnicaturi in zona picioarelor, amorteala sau senzatia de arsura, poate fi vorba de probleme cu circulatia. De asemenea, poate indica faptul ca un nerv este distrus sau comprimat. Nu va ingrijorati daca aceste senzatii apar si dispar la cateva minute dupa ce v-ati miscat corpul, deoarece fluxul de sange poate creste in anumite zone. Daca durerea persista cateva zile si este insotita de slabiciune musculara, atunci trebuie sa va puneti un semn de intrebare, pentru ca poate indica o problema neurologica destul de serioasa.

Ruxandra Raica

Sursa: www.doctoroz.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.