Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Feriti-va de capuse!

30 aprilie 2012
Share

Odata cu vremea frumoasa si caldura, la spitale nu au intarziat sa apara primele victime ale capuaelor. Aceste insecte, care apartin clasei arahnidelor, la fel ca paianjenii, se hranesc cu sange si traiesc agatate de firele de iarba. Ele pot fi aduse cu usurinta in casa de animalele de companie, in special de caini, dar si de copiii care se joaca in parcuri sau curti.

De aceea, este indicat ca fiecare persoana care isi petrece timpul liber afara sa isi ia masuri de precautie, pentru ca muscatura de capusa este periculoasa, iar netratata poate fi chiar fatala.

Trebuie indepartate cu o manusa sau penseta

In cazul in care o capusa este gasita pe haine sau in piele, este necesar sa se pastreze calmul si sa fie indepartata cu grija, cu ajutorul unui servetel, a unei manusi sau folosind o penseta. Sub nicio forma nu se atinge insecta cu mana. Daca aceasta este direct pe piele, asigurati-va ca in acea zona nu au ramas fragmente din ea, curatati locul respectiv cu apa si sapun, eventual folositi si un dezinfectant, apoi adresati-va medicului.

Simptomele apar la cateva zile de la muscatura

Muscatura de capusa nu doare, din acest motiv multe persoane nici nu simt cand au fost „piscate”. In plus, in majoritatea cazurilor, simptomele apar abia la cateva zile de la incident. Este vorba de stari febrile, eruptii, inrosirea zonei, mancarime, umflaturi, senzatie de amorteala, chiar dureri intense, greata sau voma. Imediat ce sunt observate aceste stari, este esential ca medicul sa fie contactat de urgenta, deoarece muscaturile de capusa pot avea consecinte grave asupra sanatatii.

Poate duce la boala Lyme

Intrucat sunt purtatoare de arbovirusi si agenti patogeni ai bolii Lyme, persoanele care vin in contact cu capusele se pot imbolnavi foarte usor. Lyme este cunoscuta si sub denumirea de „boala cu o mie de fete”, deoarece afecteaza intregul organism, iar simptomele sale le „mimeaza” pe cele ale altor boli, motiv pentru care diagnosticul se pune destul de tarziu, in urma mai multor analize.

De asemenea, aceste intepaturi mai pot sta la baza unui tip particular de meningoencefalita si pot evolua chiar spre soc anafilactic. In cazuri foarte grave, „vizita” capusei poate fi urmata chiar de paralizie. Femeile insarcinate trebuie sa fie si ele foarte atente, deoarece pot pune in pericol viata fatului.

Cum pot fi tinute la distanta

Persoanele ce ies la iarba verde trebuie sa isi tina parul strans si sa poarte pantofi sport si pantaloni lungi, de preferat cu textura mai densa, dar de culoare deschisa, pentru a vedea insectele in timp util. Este important sa nu se foloseasca parfum, sa nu se stea pe verdeata sau, cel putin, sa se evite zonele cu iarba mare si tufisurile. Dupa o drumetie, hainele trebuie spalate imediat cu apa fierbinte, iar animalele de companie si copiii trebuie inspecati cu atentie inainte de a intra in casa.

A aparut bratara anti-capusa

Numarul tot mai mare de oameni muscati de aceste insecte a facut ca in farmacii sau pe internet sa apara diverse solutii de alungare a insectelor. Asadar, pe langa traditionalele spray-uri sau picaturi destinate cainilor, acum exista si bratara anti-capusa, ce trebuie purtata la mana si despre care se spune ca impregneaza in piele o substanta care are rolul de a tine la distanta aceste insecte.

In ceea ce-i priveste pe stapanii de animale, ei trebuie sa-si duca patrupedele la deparazitat, iar daca vor sa faca acest lucru acasa, este obligatoriu sa poarte manusi.

Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca,

Directorul Centrului Medical PULS

Telefon salvare: 021/9733

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.