Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Crampe musculare subite: care sunt cauzele?

5 septembrie 2018
Share

Vi s-a intamplat ca o crampa musculara sa va trezeasca in toiul noptii si sa nu stiti care este cauza? Aceste dureri sunt resimtite in special la nivelul gambei, insa pot aparea si in zona coapsei, bratelor ori muschilor intercostali.

De obicei, disconfortul este pus pe seama febrei musculare, oboseala musculara cu acumulare de acid lactic dupa efort fizic intens si fara incalzire, insa exista si alte motive care pot duce la aparitia acestei probleme. Antrenamentele epuizante sunt frecvent responsabile de aparitia crampelor, intrucat la nivelul muschilor se acumuleaza oboseala si acestia devin foarte sensibili. De altfel, si vremea sau o simpla saritura in apa rece pot determina aparitia acestor stari. Insa exista si alte cauze, pe care vi le prezentam in continuare.

 

Deficitul de calciu, responsabil de aparitia crampelor musculare

La copii si persoanele tinere, crampele musculare pot aparea ca urmare a deficitului de calciu din organism. Se pare casi lipsa magneziului sau glicemia la limita valorii normale duc la oboseala musculara. Deci, pentru a trata problema, trebuie „reparate” in primul rand aceste lipsuri.

 

Deshidratarea asociata cu efort fizic, alta cauza a crampelor musculare

De asemenea, starea de deshidratare combinata cu efortul fizic face ca electrolitii sa se elimine mai greu. Muschii au nevoie de nutrienti si de o cantitate adecvata de apa. Fara acestea, ei nu mai lucreaza la capacitate maxima. Asadar, deshidratarea contribuie si ea la aparitia crampelor, dar numai cand este asociata cu efortul fizic.

 

Crampele musculare subite sunt specifice gravidelor…

Aceste crampe atat de suparatoare, prezente in special la nivelul picioarelor, pot fi intalnite si in randul femeilor gravide. Explicatia este ca, pentru dezvoltarea scheletului, fatul se hraneste din calciul mamei si ii epuizeaza de multe ori rezervele.

 

… si doamnelor care poarta pantofi cu toc inalt

Se pare ca femeile carepoarta pantofi cu toc inalt sau foarte inaltsunt predispuse la aparitia crampelor, deoarece extremitatile nu sunt suficient irigate, ceea ce duce la o circulatie periferica deficitara. Si in acest caz, muschiul permanent incordat este predispus la crampe musculare.

 

Antiinflamatoarele locale va scapa de durere

Diagnosticul se stabileste  fie pe baza clinica, fie in urma analizelor uzuale. Se pot folosi antiinflamatoare la nivel local, ce se aplica prin masaj usor. Insa cel mai eficient tratament consta in rezolvarea problemei de baza, de exemplu suplimentarea cu magneziu sau calciu, evitarea miscarilor bruste, supravegherea sarcinii si asa mai departe. Nu uitati nici de odihna si asigurati-va ca beti suficienta apa pentru a hidrata organismul.

 

Uleiul de rozmarin, maghiranul sau menta pot ameliora crampele musculare

Persoanele care au de-a face cu aceasta problema pot apela cu incredere si la masajul zonei afectate cu ulei de rozmarin, care are rolul de a imbunatati circulatia sangelui, fiind un bun antiinflamator. De asemenea, datorita efectului tonifiant, si maghiranul ajuta contra crampelor, la fel ca menta. Pentru tratarea febrei musculare se administreaza doua lingurite cu miere la fiecare masa, un timp mai indelungat. Singurii care fac exceptie de la aceasta regula sunt, desigur, diabeticii.

Durerea asemanatoare crampelor la nivelul membrului inferior poate fi resimtita si in cazul ingustarii arterelor care distribuie sange piciorului, in cazul anemiei sau al unor afectiuni precum cele nervoase. Schizofrenicii si ipohondrii acuza frecvent acest simptom.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Adriana Dica

Medic de familie

Centrul Medical FOCUS

Telefon: 0317 111 515

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.