Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Animalele de companie, dusmanii sanatatii noastre?

11 aprilie 2012
Share

Unii dintre noi iubesc foarte mult animalele de companie, avand un caine sau o pisica. Acestea pot face minuni pentru starea psihica, sunt fidele, ne fac sa ne simtim bine si ne bucura de fiecare data cand ne asteapta cuminti si devotate acasa. Stiti insa ce este aceea o zoonoza? Ei bine, zoonoza este termenul dat oricarei boli care se transmite de la animal la om. In cele mai multe dintre cazuri, o buna igiena este cheia evitarii posibilelor infectii.

Indiferent ca vorbim de animalele de companie sau de restul, bolile pe care le transmit pot fi deosebit de periculoase si diverse. Fie ca amintim de parazitozele, virozele, micozele etc. luate de la animalele de companie, fie de cele luate prin contactul cu produsele unor animale precum bovinele, important este sa le acordati o importanta deosebita!

Pisicutele si toxoplasmoza

Daca sunteti posesorii unei pisicute, dupa ce ii atingeti litiera este bine sa va spalati imediat mainile. Toxoplasmoza este o afectiune produsa de Toxoplasma Gondi, un parazit protozoar care depune oua in organismul pisicii. Mai tarziu, ouale sunt eliminate prin fecalele acesteia. Un risc crescut il prezinta femeile insarcinate, deoarece infectia cu Toxoplasma poate provoca avort, nastere prematura sau posibile malformatii ale fatului. Infectia este deosebit de grava, mai ales daca se produce in primul trimestru de sarcina.

Salmonella si reptilele

De obicei, copiii sunt cei care isi doresc foarte mult sa tina acasa reptile. Daca nu stiati, majoritatea reptilelor sunt purtatoare ale bacteriei Salmonella, iar potentialele problemele de sanatate variaza de la a contracta o alergie pana la o boala infectioasa. Hamsterii sunt si ei purtatori ai acestei bacterii ce poate cauza diaree severa, crampe stomacale sau febra.

Giardioza

Giardioza este o boala parazitara intestinala determinata de protozoarul flagelat Giardia intestinalis (Giardia lamblia). Printre simptomele acestei boli se numara diareea, crampele abdominale, malabsorbtia si chiar scaderea in greutate. Contaminarea se realizeaza in general prin consumul de apa potabila infestata cu fecale de la bovine sau de la pasarile de apa.

Cainii si turbarea

Muscatura unui caine care sufera de turbare este extrem de periculoasa, turbarea fiind o boala infectioasa si incurabila. Daca o persoana a fost muscata sau zgariata de un caine care sufera de aceasta boala, trebuie sa i se administreze imediat serul antirabic. Turbarea afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) si nu este deloc de joaca cu asa ceva.

Ebola

Virusul Ebola este responsabil de declansarea febrei hemoragice, si este mortal. Medicii si biologii incearca sa dezlege inca misterele bolii. Acest virus poate fi luat prin contactul cu animalele infectate, precum cimpanzeii, gorilele sau chiar liliecii, asa ca fiti atenti ce destinatii va alegeti atunci cand va hotarati sa plecati in vacanta peste mari si tari.

Deloc de neglijat sunt raia, tenia, leptospiroza sau microsporidioza.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health24.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.