Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Avem nevoie de somn, dar cat?

7 martie 2012
Share

Exista oameni care se odihnesc foarte bine dormind doar sase ore pe noapte. Din articolul de mai jos veti afla de cate ore de somn aveti nevoie cu adevarat si ce se poate intampla daca nu va odihniti asa cum trebuie. In America de exemplu, media de somn este de aproximativ 6,9 ore pe noapte. Desi nu exista nicio prescriptie medicala in ceea ce priveste odihna, nevoile fiecarui om sunt diferite.

Unele persoane ar putea resimti efectele unei singure nopti pierdute, in timp ce altele pot face fata cu brio mai multor nopti albe.

Pentru majoritatea populatiei, somnul trebuie sa dureze intre 7 si 9 ore pe noapte si nu mai putin, deoarece veti incepe sa fiti afectati in mod negativ. Calitatea somnului poate afecta si calitatea vietii, functiile cognitive, atentia, vigilenta.

Lipsa somnului ar putea afecta memoria

In anul 2003 a avut loc un studiu ce a inclus un program de dormit, care a durat doua saptamani si care s-a realizat intr-un laborator. Subiecti impartiti in grupuri au fost pusi sa doarma cate 4, 6 si respectiv 8 ore pe noapte. In timpul zilei, fiecare grup a fost supus unor teste de atentie. Deloc surprinzator a fost faptul ca persoanele care au facut parte din grupul care dormise 8 ore pe noapte nu prezentau niciun fel de declin din punct de vedere cognitiv.

Si daca nu stiati, atunci cand dormiti 6 ore mai multe nopti la rand, din punct de vedere cognitiv, este ca si cum ati fi in stare de ebrietate. Epuizarea dauneaza performantelor si sanatatii. Privarea de somn poate creste riscul bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale, dementei, acestea fiind doar cateva dintre efectele pe termen lung. Consecintele care apar imediat ar putea fi, de asemenea, daunatoare.

Fara odihna corespunzatoare nu dati randament

Persoanele cu deficit cronic de somn sunt mai putin alerte in timpul zilei, sunt neatente si nu se pot concentra asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit. Memoria poate fi, de asemenea, afectata. In aceste conditii, cand somnul nu este suficient, oamenii se simt obositi la inceput, iar mai apoi considera in mod eronat ca organismul lor s-a adaptat. De fapt, aceasta este o informatie falsa. Problema si mai mare este ca oamenii incearca, de obicei, sa combata oboseala cu ajutorul cofeinei. Exista persoane care fac fata cu brio acestei situatii si care resimt efectele pe termen lung, dar si persoane care adorm literalmente la locul de munca.

Exceptia de la regula

Calitatea scazuta a somnului poate afecta pe toata lumea, la rate diferite insa. Potrivit oamenilor de stiinta, exista anumite persoane care ar putea face fata dormind doar 4-5 ore pe noapte, fara cafea, si asta datorita genei ABCC9, cea care este insa extrem de rara. Totodata, trebuie sa intelegeti ca nu numai cantitatea somnului conteaza, ci si calitatea lui. Ar mai trebui sa stiti ca niciodata nu veti mai putea recupera orele de somn pierdute. Cel din timpul saptamanii este absolut necesar. Dormind in weekend, nu veti acoperi orele de somn pierdute. Solutia este ca oamenii sa invete sa-si prioritizeze orele de somn si sa beneficieze de pe urma lui. Somnul este sanatate curata!

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.