Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cele mai frecvente tipuri de anemii

4 martie 2012
Share

Anemia nu reprezinta o boala in sine, ci un semn de boala. Aceasta este una dintre situatiile frecvent intalnite in practica medicala si diagnosticata atunci cand concentratia de hemoglobina, hematocrit si/sau numarul de eritrocite sunt sub valorile normale.

Clasificarea anemiei este importanta pentru stabilirea diagnosticului. Una dintre cel mai larg utilizate clasificari este cea morfologica. Dupa acest criteriu, anemiile se impart in normocitare (volumul mediu eritrocitar – MCV 80-100 fl), microcitare (MCV <80 fl) si macrocitare (MVC >100 fl).

Anemia prin lipsa de fier, cea mai comuna

Anemiile microcitare au drept cea mai frecventa cauza deficitul de fier, anemia feripriva fiind si cea mai intalnita forma de anemie de pe glob. Semnele si simptomele revelatoare sunt modificarile de fanere (unghii si par), atrofia mucoaselor, astenia, tahicardia. Boala afecteaza ambele sexe si toate varstele, dar predomina la femei si copii. Deficitul de fier poate fi cauzat cel mai adesea de pierderea de sange din hemoragiile gastro-intestinale (in cazul utilizarii aspirinei si a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene), din fibromul uterin sau fluxul menstrual abundent (menoragie) la fetele tinere, la care alimentatia nu furnizeaza suficient fier.

Anemia cronica simpla, a doua ca frecventa

Este o anemie usoara sau moderata,  ce apare la pacientii cu boli infectioase, inflamatorii sau neoplazice, care persista mai mult de 1-2 luni, si a carei caracteristica este hiposideremia in prezenta unor ample depozite de fier reticuloendotelial. Afectiunile ereditare, care au la baza o anormalitate in sinteza moleculelor de globina, pot fi impartite in hemoglobinopatii si talasemii. Clinic, aceste anemii se manifesta sub forma de anemii hemolitice, dar unele sunt functional normale si, prin urmare, fara manifestari clinice.

Dintre anemiile hemolitice, betatalasemia este cel mai des intalnita

Dintre aceste anemii, cel mai des intalnita este betatalasemia, frecvent descoperita in urma unor investigatii de rutina. Diagnosticul ei este important pentru a nu fi tratata cu fier, cum adesea se intampla, administrarea acestuia fiind chiar contraindicata. Este indicat sa se depisteze cat mai devreme la persoanele tinere, deoarece, daca doi parteneri au talasemie minora, exista riscul nasterii unui copil cu betatalasemie severa.

Anemiile macrocitare au adesea drept cauza lipsa vitaminei B12 si a acidului folic. Deficitul de folat poate fi cauzat de ingestia scazuta (aport alimentar insuficient, alcoolism), de absorbtia deficitara sau de cresterea cererii in sarcina si alaptare, in hipertiroidism, cancer si anemii hemolitice.

Deficitul de vitamina B12 semnaleaza anemia Biermer

Anemia Biermer sau anemia pernicioasa, una dintre formele de anemie macrocitara megaloblastica, are aceleasi simptome ca si celelalte anemii, dar frecvent se acompaniaza de manifestari ale deficitului de vitamina B12 (anomalii neurologice de tipul neuropatiei periferice), manifestari ale gastritei atrofice (anorexie, dispepsie) si glosita Hunter (limba rosie, depapilata).

Anemia normocitara, pe ultimul loc

O ultima categorie de anemii intalnita in practica clinica este anemia normocitara, ce poate aparea in insuficienta renala si bolile hepatice (mecanismul este scaderea secretiei de eritropoetina) sau prin raspuns medular inadecvat (de exemplu, anemia aplastica, anemiile mielodisplazice), dar si anemia posthemoragica.

Simptome specifice

Astfel, paliditatea, astenia, ametelile, cefaleea, tahicardia resimtita prin palpitatii sunt cele mai frecvente simptome ale anemiilor. Lor li se adauga, asa cum am mentionat, o serie de manifestari specifice formelor feriprive (unghii uscate, subtiri), formelor megaloblastice (parestezii, tulburari de echilibru) sau celor din betatalasemie. Diagnosticul exact al formelor de anemie este foarte important in conduita terapeutica ulterioara.

Dr. Marinela Olga Oprea,

Medic primar medicina interna,

Clinica MEDAS Unirii

www.med-as.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.