Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Fibromialgia, afectiune inselatoare

29 februarie 2012
Share

Fibromialgia este o afectiune cronica, deseori diagnosticata incorect, caracterizata prin durere difuza si sensibilitate in muschi si in tesutul moale, durere ce poate intrerupe activitatile zilnice ale unei persoane. De asemenea, odata cu fibromialgia pot aparea oboseala, problemele de concentrare, precum si problemele de somn.

Severitatea simptomelor fibromialgiei poate varia de la o persoana la alta, chiar fluctua la un singur individ. Vestea buna este ca fibromialgia nu este progresiva si nu pune viata in pericol, iar tratamentele pot ajuta la atenuarea simptomelor. Fibromialgia este un sindrom de durere cronica, nu o boala sau o afectiune medicala fiziologica.

Nu se cunosc exact cauzele

Cauzele fibromialgiei nu sunt cunoscute exact. Printre ipoteze, fibromialgia este asociata cu celulele nervoase extrem de sensibile din maduva spinala si creier. Fibromialgia poate fi cauzata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii si, deopotriva, poate fi legata de dezechilibrul chimic al creierului.

Simptomele fibromialgiei

Desi durerea si oboseala sunt intotdeauna prezente, simptomele si severitatea lor variaza:

  • Durerea. Unii pacienti care sufera de fibromialgie prezinta, de obicei, dureri in una sau mai multe zone ale corpului, in timp ce altii pot semnala dureri ale muschilor, ligamentelor si tendoanelor. Anumite zone, precum partea superioara a gatului si a capului, coatele, soldurile, genunchii, pot fi deosebit de sensibile la atingere si presiune. Gradul de durere poate varia de la o anumita sensibilitate la senzatia intensa de arsura, amorteala, furnicaturi.
  • Oboseala pe care o resimt persoanele cu fibromialgie este aceea pe care o resimte o persoana atunci cand este incercata de gripa. Desi unii pacienti cu fibromialgie experimenteaza un tip de oboseala usoara, multe persoane se pot simti complet lipsite de energie, atat fizic cat si mental, epuizare ce interfereaza cu activitatile zilnice.
  • Problemele de memorie. Dificultatile de concentrare sunt simptome cognitive comune ale fibromialgiei.
  • Tulburarile de somn. Cercetarile au demonstrat ca cele mai profunde episoade de somn sunt constant intrerupte de exploziile de activitate ale creierului, dificultati la inducerea somnului, precum si trezirea cu stare de oboseala. Alte probleme, cum sunt apneea, sindromul picioarelor nelinistite si scrasnitul din dinti sunt, de asemenea, frecvente in randul persoanelor care sufera de fibromialgie.

Alte simptome pe care le pot prezenta persoanele cu fibromialgie ar putea fi: migrenele, constipatia sau diareea, depresia, uscaciunea gurii, a ochilor si a pielii, sensibilitatea la zgomot, mirosuri, lumina, prurit, dureri in timpul perioadei menstruale. In timp ce cauza exacta a fibromialgiei ramane un mister, studiile demonstreaza ca persoanele cu fibromialgie ar putea prezenta anumite anomalii fiziologice. Exista anumite cazuri cand o boala bacteriana sau virala ar putea preceda un diagnostic precum fibromialgia.

Factorii de risc

Exista o serie de factori care pot creste sansele de a dezvolta fibromialgie. Simptomele apar de obicei la varsta mijlocie, insa se pot manifesta si la copii. Este mai frecventa in randul femeilor decat in randul barbatilor. Oamenii diagnosticati cu boli cronice inflamatorii, precum artrita reumatoida sau lupus, prezinta riscul de a dezvolta fibromialgie. O ruda care sufera de fibromialgie este, de asemenea, un factor de risc.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.