Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Litiaza biliara, rezultatul regimului alimentar dezechilibrat

22 martie 2011
Share

Litiaza biliara reprezinta fenomenul formarii si depunerii calculilor biliari care se dezvolta in timp, iar colica biliara presupune starea de criza in care nisipul sau pietrele incep sa migreze din vezica biliara pe caile biliare.

Litiaza biliara tine de simptomatologia ce afecteaza vezica biliara (colecistul sau, popular, „fierea”). Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, in forma de para, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea.

 

Cum se formeaza calculii biliari?

Bila este un lichid galben-verzui, format din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol. In cazul in care compozitia bilei se modifica, in vezicula biliara se depun cristale de colesterol care, in combinatie cu sarurile biliare si pigmentii biliari, duc la formarea calculilor (pietre de mici dimensiuni). Pot exista intre 1 si 200 de astfel de mici pietre (2-3 mm). Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si altor constituenti ai bilei.

Calculii biliari reprezinta formatiuni dure, asemanatoare unor pietre, formate prin depunerea de colesterol, pigmenti, saruri biliare, carbonati si fosfati de calciu etc. in vezica biliara, ca urmare a neeliminarii lor prin canalele biliare.

 

Durerea in zona stomacului, cel mai comun simptomde litiaza biliara

Chiar si cele mai mici formatiuni de tip nisip biliar sau namol biliar pot cauza simptome specifice, atentionandu-ne asupra necesitatii investigatiilor medicale. Cel mai frecvent simptom  al litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in partea superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta (hipocondrul drept).

 

Tulburarile dispeptice asociate, alte semne ale litiazei

Pacientii cu calculi biliari acuza tulburari dispeptice asociate, precum greturi, balonari postprandiale, eructatii, gust amar, varsaturi, flatulenta (acumulari de gaze in stomac si intestine), greutate sau presiune in capul pieptului, dureri ce pot sa iradieze, in cazul miscarii calculilor (criza/colica biliara), din zona subcostala dreapta pana spre umarul drept.

 

Criza biliara debuteaza de obicei brusc, dupa o masa copioasa

Motivul debutului crizei este miscarea calculului pe canalul cistic sau calea biliara principala, determinand obstructia (astuparea) canalului si intreruperea fluxului biliar, insotite de dureri. La unii pacienti poate aparea in timpul noptii, ca urmare a unei cine bogate in grasimi. La inceput, pacientul este agitat, apoi isi cauta o pozitie confortabila in care durerea sa fie cat mai putin resimtita. Orice miscare, inclusiv respiratia rapida, poate spori durerea in criza biliara. Colica poate reaparea la interval de cateva ore, zile, sau saptamani, pana ce calculul va fi eliminat.

 

Dieta inadecvata, principala cauzaa aparitiei litiazei biliare

Printre cauzele producerii litiazei biliare se numara in primul rand regimul alimentar necorespunzator, excesul de grasimi si conservanti, alimentele „prea rafinate”, obezitatea, sedentarismul, curele de slabire repetate si drastice (slabesc ficatul), precum si tratamentele indelungate cu medicamente, in special cu antibiotice. Femeile care folosesc anticonceptionale mult timp, mai ales fara a efectua controale periodice, pot acuza dureri de etiologie biliara.

 

Regim alimentar dietetic si sarac in grasimi

Pacientii cu litiaza biliara necesita mentinerea unui regim alimentar cat mai dietetic si sarac in grasimi. De asemenea, vor fi sfatuiti sa evite orice fel de abuz alimentar. Se recomanda eliminarea sau controlarea constipatiei, precum si efectuarea exercitiilor fizice regulate. Este esential sa se reduca nivelul de stres, precum si tratarea corecta si la timp a tulburarilor endocrine, bolilor de nutritie, infectiilor biliare si intestinale. Acest lucru poate preveni aparitia litiazei biliare.

Unele studii arata ca exista si o predispozitie genetica pentru a dezvolta litiaza biliara, situatii in care preventia nu este eficienta. In restul cazurilor, aceasta se realizeaza printr-un regim de viata sanatos, o dieta echilibrata si saraca in grasimi, fara abuz de proteine, ape bogate in saruri minerale, lactate grase.

 

Indepartarea vezicii biliare, cel mai eficient tratament

In cele mai multe cazuri, litiaza biliara se opereaza chirurgical, laparoscopic sau prin interventie clasica (colecistectomia – extirparea vezicii biliare). Cea mai precisa metoda de detectie a calculilor biliari este ecografia vezicii biliare. Studiile indelungate si experienta medicilor au aratat ca tratamentul medicamentos nu este foarte eficient. Cel mai sigur mod de a elimina definitiv crizele biliare este indepartarea vezicii biliare si a canalului biliar prin interventie chirurgicala. In cazul alegerii metodei laparoscopice (recomandata la circa 70-75% dintre pacienti), persoana poate pleca acasa dupa 48 de ore, urmand ca, in foarte scurt timp, sa-si poata relua activitatea.

 

 

Dr. Costin Anca,

Medic primar medicina de familie,

Competenta ecografie generala,

Medcenter Iasi,

0332/405.266

www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.