Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Boala mainilor murdare. Exista?

2 iulie 2010
Share

Spalatul mainilor este cea mai buna metoda pentru a preveni raspandirea germenilor si pentru a tine departe bolile infectioase. Statisticile arata ca putini oameni se spala pe maini dupa ce folosesc diferite obiecte.

Una dintre cele mai raspandite boli contactate prin maini murdare este hepatita A. Boala se transmite si prin apa contaminata (conducte defecte, consum de apa din izvoare si rauri murdare).

Hepatita A apare cel mai adesea in colectivitatile de copii. Din acest motiv, ei trebuie invatati sa se spele pe maini cu apa si sapun cand vin de la joaca, dupa ce folosesc toaletele, si mai ales inainte de a manca. Totodata, nu trebuie sa foloseasca obiectele personale ale colegilor.

Igiena mainilor poate preveni racelile si gripele
Spalatul mainilor cu apa si sapun este o metoda simpla si eficienta de prevenire a banalelor raceli si chiar a gripelor. De aceea, dupa ce am vizitat un prieten bolnav sau am stat cu o persoana care a tusit, stranutat sau si-a suflat nasul, este bine sa dezinfectam mainile.

Spalati-va pe maini daca aveti animale de companie!

Trebuie avut in vedere spalatul mainilor si dupa ce mangaiem animale, inclusiv pe cele crescute in casa, deoarece ne pot transmite o multime de micoze, parazitoze sau bacterioze. Pisicile transmit toxoplasmoza si diverse micoze, rozatoarele transmit salmoneloza si bruceloza. Cainii ne pot infecta cu tenia, producand chistul hidatic, iar papagalii pot transmite salmoneloze si psiticoze.

Igiena mainilor este obligatorie dupa utilizarea obiectelor de orice fel
Dezinfectia mainilor trebuie facuta si dupa contactul cu obiecte folosite de numeroase alte persoane, cum ar fi barele din mijloacele de transport in comun, carucioarele de la supermarket, manerele usilor, butoanele liftului, toaletele sau banii. Acest lucru nu inseamna ca tastatura, mouse-ul sau telefonul mobil pe care le folositi sunt lipsite de germeni.

Cum ne spalam corect?
Intotdeauna trebuie sa ne spalam constiincios pe maini inainte de a manca, pe ambele fete ale palmelor, fara a uita de spatiul dintre degete si zona unghiilor. Daca nu avem la indemana apa si sapun, putem folosi geluri antibacteriene sau servetele umede (Servetele umede antibacteriene – Fildas, Gel antibacterian cu extract de aloe vera – Genera, Gel si Spray antibacteriene – Touch, Gel antibacterian – Higeen, Virusept gel – Walmark).

Infectiile digestive si parazitozele comune in colectivitatile de copii (oxiuri, giardioza sau lamblia) sunt boli transmise prin maini nespalate.

Bolile infectioase pot fi prevenite prin spalatul mainilor
Poliomielita, care datorita vaccinarilor a devenit rara, se transmite prin consumul de alimente si apa contaminate, dar si prin intermediul mainilor murdare (nu trebuie uitat ca in tara noastra exista copii care nu au fost vaccinati impotriva acestei boli). Astfel, majoritatea bolilor infectioase pot fi prevenite foarte simplu, spalandu-ne pe maini! Cateva minute ne pot feri de saptamani de tratament si suferinta.

Dr. Olga Oprea,
Medic specialist medicina interna,
Centrul Medical Med-As,
www.med-as.ro, Call Center: 021.9232

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.