Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Magnetoterapia, intre beneficii si controverse

17 iulie 2015
Share

Un tip de medicina alternativa, magnetoterapia a luat avant, ca metoda de tratament al unei varietati de afectiuni, in secolul trecut, desi si-a facut simtita prezenta inca din timpuri stravechi.

Despre magnetoterapie se spune ca ar ajuta la echilibrarea functiilor intregului organism, chiar daca terapia cu magneti si rezultatele sale raman controversate in lumea medicala. Magnetoterapia, ce mizeaza pe efectul terapeutic al campului magnetic, a luat nastere cu mii de ani in urma. In Egiptul Antic, dar si in China sau Grecia medicului Hipocrate, magnetii au fost utilizati la scara larga pentru tratarea unei palete largi de boli. Ceva mai tarziu, in secolul al XV-lea, alchimistul elvetian Paracelsus a descoperit beneficiile magnetilor, considerand ca acestia „atrag” boala din organism, dupa care o elimina. Avansul tehnologic fulminant din ultimul secol a facut ca, in prezent, campurile magnetice sa fie prezente in mod semnificativ in medicina, in tehnici de imagistica, rezonanta magnetica etc.

Ce implica magnetoterapia?

Magnetoterapia presupune folosirea unor magneti de diferite marimi si tipuri, avand astfel si puteri variabile, care pot fi aplicati la nivelul intregului corp sau doar pe anumite zone, in functie de necesitati. De asemenea, pot fi utilizati magneti statici sau aparate care emit campuri magnetice pulsate. Nu in ultimul rand, magnetii sunt disponibili sub diferite forme, astfel incat, la nevoie, sa poata fi folositi zi de zi: bijuterii (cercei, bratari etc.), benzi adezive, centuri, folii s.a. Trebuie spus, in acelasi timp, ca exista si varianta apei conditionate magnetic pentru consum.

Trebuie facuta insa o distinctie clara intre aparatura medicala pe baza de magneti utilizata in medicina si magnetii folositi in magnetoterapie; in cel din urma caz, este vorba de magneti obtinuti din metale ori aliaje, mai slabi totusi decat cei utilizati de aparatele de imagistica medicala.

Ipoteze legate de magnetoterapie

Pornind de la ipoteza existentei unor impulsuri electromagnetice, emise de anumite celule si chiar tesuturi ale organismului uman, se apreciaza ca terapia cu magneti ar contribui la refacerea campurilor energetice, afectate de diferite boli sau accidente, redand astfel sanatatea.

De altfel, potrivit unor specialisti, cum este cazul medicului japonez Kyochi Nakagawa, afectiunile cu care se confrunta umanitatea in prezent sunt generate de sindromul deficientei campului magnetic, declansat de reducerea campului magnetic natural al Terrei – se apreciaza ca, in ultimii 1.000 de ani, acesta a scazut cu pana la 30%.

Beneficiile magnetoterapiei

Specialistii in magnetoterapie afirma ca acest tratament alternativ ar avea o serie de beneficii asupra organismului, intre care:

  • Indepartarea durerilor de cap, menstruale, articulare;
  • Eliminarea insomniilor, stresului, oboselii;
  • Estomparea cicatricelor si a altor semne inestetice;
  • Ameliorarea circulatiei sangvine, functiei digestive, renale;
  • Vindecarea optima a fracturilor, ulceratiilor;
  • Tratarea entorselor, contuziilor si a altor traume.

In general, despre terapia cu magneti se spune ca ajuta la echilibrarea intregului organism, contribuind astfel la prevenirea imbolnavirii, respectiv la accelerarea procesului de vindecare, chiar si in cazul unor afectiuni grave, precum bolile degenerative, cancerul si depresia.

Magnetoterapia nu este recomandata insa femeilor insarcinate, nici celor care au suferit interventii chirurgicale in urma carora le-au fost implantate device-uri medicale de tipul stimulatoarelor cardiace, celor cu proteze auditive ori metalice etc.

decupat magnetoterapieControverse

Eficienta reala a magnetoterapiei ramane controversata in lumea medicala. Studiile efectuate s-au dovedit a nu furniza rezultate concludente, cu precadere din cauza absentei cercetarilor care sa confirme diferenta dintre efectele magnetoterapiei si efectul placebo. Chiar daca terapia cu magneti pare sa dea rezultate, pacientii afirmand ca ii resimt efectele benefice, concluziile testelor obiective sugereaza ca ar putea fi vorba doar de autosugestie sau, in cazul durerilor de spate, spre exemplu, pur si simplu despre corectarea pozitiei defectuoase si/sau incalzirea zonei problematice.

O meta-analiza a 29 de studii, publicata in 2007, a concluzionat ca nu exista suport stiintific pentru afirmatiile potrivit carora magnetii statici contribuie la ameliorarea durerilor, in timp ce in cazul osteoartritei, informatiile s-au dovedit insuficiente pentru a stabili daca magnetii functioneaza intr-adevar sau nu. Pe de alta parte, o alta meta-analiza a 21 de studii in domeniul eficientei magnetoterapiei, publicata doi ani mai devreme, ajunsese la concluzia ca durerea poate fi ameliorata cu ajutorul campurilor magnetice statice.

Asadar, in contextul acestor controverse si dezbateri cu privire la eficacitatea terapiei cu magneti, magnetoterapia nu este aprobata ca metoda exclusiva de tratament in cazul niciunei afectiuni. In consecinta, consultati intotdeauna un medic specialist in vederea stabilirii unui diagnostic, respectiv unei scheme de tratament adecvate afectiunii de care suferiti.

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.