Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Terapii alternative in tratarea sindromului premenstrual

20 septembrie 2011
Share

Sindromul premenstrual sau SPM se refera la o serie de simptome fizice si emotionale care pot aparea cu doua saptamani inainte de menstruatie. Fiecare femeie are simptome diferite, insa printre cele mai comune se numara: melancolia, starea de depresie si iritabilitate, anxietatea, durerile de cap, oboseala, senzatia de balonare, durerea sau tensiunea mamara.

De asemenea, majoritatea femeilor trec prin anumite grade de stres premenstrual. Acesta nu este doar un simptom al SPM, ci poate fi chiar o cauza a sindromului premenstrual. Cand resimtim stresul, glanda suprarenala preia progesteronul si sintetizeaza din el cortizon, hormonul stresului.

Nivelul scazut de progesteron este considerat o cauza primara a crampelor menstruale si a simptomelor SPM. Pentru ameliorarea simptomelor, puteti recurge la diferite terapii alternative. Printre cele mai utile se numara meditatia, baile fierbinti parfumate cu lavanda, reflexologia si relaxarea progresiva. Alaturi de acestea, pentru uzul intern, sunt recomandate plantele dang gui si agnus castus.

 

Eliminati simptomele sindromului premenstrual prin presiune!

De secole, vindecatorii asiatici au practicat reflexologia, o tehnica de „reglare” a organelor interne ale corpului prin exercitarea de presiune in anumite puncte la nivelul picioarelor, mainilor si urechilor. Potrivit unui studiu, femeile cu SMP care au efectuat sedinte de reflexologie, mai exact, manipularea punctelor de declansare care corespund uterului si ovarelor, au prezentat o reducere seminificativa a simptomelor.

 

Practicati relaxarea progresiva!

Un mod usor de a elibera tensiunea este de a contracta si relaxa fiecare muschi. Metoda, cunoscuta sub numele de relaxare progresiva, este simpla. In timp ce stati intinsa pe spate, contractati musculatura picioarelor. Mentineti incordarea timp de cateva secunde, dupa care relaxati-va. Apoi, faceti acelasi lucru pentru gambe, genunchi, coapse, urcand treptat spre cap. Pentru a exersa cu intreg corpul, aveti nevoie de aproximativ 15 pana la 20 de minute. La sfarsitul fiecarei sedinte, gradul de tensiune fizica si emotionala va fi redus substantial.

 

Pentru ameliorarea sindromului premenstrual, combinati exercitiul cu meditatia!

Femeile care fac miscare tind sa aiba un disconfort legat de SPM mai scazut comparativ cu cele sendentare. Exercitiile efectuate cu un grad de „implicare psihica” sunt eficiente in combaterea simptomelor SPM. Asadar, cand efectuati anumite miscari, indreptati-va gandurile asupra corpului – intinderea musculaturii, zgomotul talpilor pe saltea sau podea, aerul care intra si iese din plamani – si nu la lucrurile care va ingrijoreaza. Cand mintea este relaxata, veti avea o conexiune mult mai stransa cu corpul si sentimentele dumneavoastra, acest lucru reprezentand primul pas in stapanirea lor mult mai eficienta.

 

Plantele asiatice, indicate in tratarea sindromului premenstrual 

Planta dang gui are rolul de a ameliora circulatia, ceea ce ajuta la eliminarea din organism a substantelor chimice care produc durerile menstruale. De asemenea, aceasta stimuleaza nivelurile de magneziu, fier si vitaminele B. Cunoscuta si sub numele de angelica chinezeasca, planta actioneaza lent, putand fi folosita pe termen lung. Se administreaza de cel putin o luna, de 3 ori pe zi, la masa, sub oricare dintre urmatoare forme: radacina uscata, 1 gram fiert in apa; tinctura 1:5, o lingurita; tinctura 1:1,20 de picaturi; tablete din radacina de 500 mg. Evitati produsele preparate din frunze si seminte. Cumparati doar produsele obtinute din radacina. De asemenea, nu luati un produs care contine si alte plante.

Fructul de mielarea, agnus castus, este un remediu popular folosit des in tratarea sindromului premenstrual. Potrivit unui studiu realizat in Germania, mai mult de jumatate dintre femeile care au primit zilnic 20 mg de extract de agnus castus uscat, timp de 3 cicluri menstruale, au raportat o reducere considerabila a cefaleei, iritabilitatii si a altor simptome legate de SPM. Pentru a observa efectele benefice ale plantei, se administreaza 2 tablete de 500 mg pe zi, timp de cateva luni.

 

Cand trebuie consultat medicul?

Daca disconfortul resimtit este atat de mare, inainte sau in timpul menstruatiei, incat nu va puteti desfasura activitatea normal, este recomandat sa faceti o programare la un medic specialist. Disconfortul mentrual usor poate fi normal, dar daca va afecteaza viata, exista probabil o problema care necesita evaluare. Totodata, in cazul in care ati suferit o depresie, anxietate sau iritabilitate mai mult de 3 luni sau senzatiile nu se limiteaza la 7 pana la 10 zile, puteti confunda depresia manifestata clinic cu SPM.

De aceea, este indicat sa vorbiti cu un psiholog sau cu medicul dumneavoastra. Mai mult, daca apar crampe, dar si sangerari neregulate sau importante cantitativ, ori in cazul in care sangele se elimina cu cheaguri, ar putea fi vorba de o problema de natura fizica ce necesita investigatii.

 

Text: Elena Diaconu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.