Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Medicamente la copil

13 decembrie 2010
Share

La copil, medicamentele au efecte diferite de cele observate la subiectul adult.
Absorbtia prin stomac si intestin a medicamentelor luate pe cale orala poate fi intarziata sau prelungita, deoarece capacitatile digestive ale copilului sunt inca incomplet dezvoltate. Absorbtia pe cale musculara este imprevizibila la nou-nascut in ce priveste viteza de absorbtie sau procentul de produs absorbit. Pe cale cutanata, absorbtia este foarte crescuta la copii. Acest fenomen este de cele mai multe ori de nedorit si cu atat mai frecvent cu cat suprafata de aplicare este mai mare, cu cat administrarea este mai prelungita, cu cat pielea este mai lezata (eczema) sau daca exista o ocluzie (pansament sau scutece).
Difuzarea medicamentelor, care urmeaza absorbtiei lor, se face in apa organismului.Cantitatea de apa, raportata la greutate scade cu varsta: de la 80% din greutatea corporala la nou-nascut, ea coboara pana la 55% la adult. De aceea copilului mic i se dau uneori doze, considerandu-le per kilocorp, mai ridicate decat cele ale adultilor cu scopul de a asigura concentratiile la un nivel suficient.

Metabolismul medicamentelor este diferit la copil, adica reactiile pe care ele le sufera in organism, precum si eliminarea lor sunt diminuate din cauza imaturitatii unor organe ca ficatul si rinichii. Riscul de acumulare a medicamentelor in tesuturi este deci mai ridicat.
Precautiile generale de utilizare sunt mai stricte decat la adulti. Un medicament nu este niciodata inofensiv (chiar si aspirina) si nu trebuie sa fie dat decat cu avizul medicului. Nu trebuie dat unui copil niciodata un medicament din proprie initiativa, inclusiv atunci cand e vorba sa i se dea, fara aviz medical, un produs prescris anterior. Este recomandabil ca parintii sa verifice pe prospect contrdindicatiile, modul de intrebuintare, posologiile si indicatiile in functie de varsta inainte de a utiliza medicamentul.

Nota pentru articolul «Medicamente la copil»:4.67/ 5 (3 voturi)