Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Manipulare

13 decembrie 2010
Share

Miscare fortata manual a unei parti a corpului, de cele mai multe ori o articulatie sau un muschi. O manipulare poate fi practicata de un membru al corpului medical pentru a reduce manual o luxatie – adica pentru a repune la locul lor cele doua extremitati ale oaselor luxate – etc.
In vorbirea curenta, termenul "manipulare" este folosit adesea ca un sinonim pentru vertebroterapie sau chiropractie, metoda de tratament paramedicala constand in manipularea vertebrelor si supusa numeroaselor controverse. In fapt, aceste manipulari nu sunt niciodata fara pericol, deoarece in apropierea vertebrei tratate se gasesc radacinile nervoase care comanda sensibilitatea si motricitatea unui intreg etaj al organismului, caruia lezarea ii poate provoca o paralizie motorie si o anestezie senzitiva. O manipulare vertebrala este deci un act medical care trebuie sa fie efectuat cu deplina stapanire a unei experiente tehnice si a unei bune cunoasteri anatomice.

Nota pentru articolul «Manipulare»:2.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate