Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Lucita

13 decembrie 2010
Share

Afectiune cutanata declansata prin expunerea pielii la soare.

Diferite tipuri de lucita – Termenul lucita acopera trei afectiuni distincte.
– Lucita estivala benigna provoaca mici pete rosii, usor proeminente, semanand uneori cu urticaria, sau mici "basicute", asociate cu mancarimi mari. Ea afecteaza mai ales femeia de varsta cuprinsa intre 25 si 40 ani, dupa prima expunere solara brusca sau prelungita din anul respectiv, si scuteste de obicei fata.
– Lucita polimorfa mai grava, atinge barbatul sau femeia adulta si debuteaza dupa 12-24 ore de la prima expunere solara primavara. Ea ia aceeasi forma ca si lucita estivala benigna, dar poate sa se complice cu o eczema, o urticarie, un lichen sau un prurigo. Leziunile provoaca mancarimi puternice.
– Lucita hibernala benigna este o eruptie a fetei afectand subiectii tineri, de cele mai multe ori fete sau fetite sub 15 ani, survenind la expunerea brusca la soare la o altitudine de peste 1.500 metri. Ea se traduce prin placi rosii si violacee adesea umflate, asemanatoare urticariei, care apar pe frunte, tample, pometi, urechi si provoaca mancarimi.

Tratament si prevenire – Afectiunile sunt tratate cu antihistaminice, pe cale orala, si prin aplicatii locale de antiinflamatoare. Leziunile dispar in cateva zile. Prevenirea cuprinde, pe de o parte, protectia impotriva radiatiei solare (creme), pe de alta parte, medicamente administrate pe cale orala (antipaludice de sinteza, carotenoide) si sedinte de puvaterapie (asocierea unei expuneri la radiatiile ultraviolete A cu psoralenele) inainte de a expune pielea la soare.

Nota pentru articolul «Lucita»:2.00/ 5 (2 voturi)