Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Listerioza

13 decembrie 2010
Share

Boala infectioasa al carei agent este un bacil Gram pozitiv, Listeria monocytogenes, responsabila de avorturi si de infectii neuromeningeene. Listerioza este frecventa la animale (bovine, porcine, pasari), mult mai rara la om, care se contamineaza de cele mai multe ori pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul (lapte crud, branzeturi facute cu lapte crud, carne cruda sau insuficient gatita, vegetale crude, mezeluri). Femeile pot transmite bacilul copilului in timpul sarcinii prin intermediul placentei sau in cursul nasterii.

Simptome si semne -La adult, listerioza se manifesta printr-o febra si prin dureri generalizate. Ea poate, de asemenea, sa ia o forma mai grava, in particular la subiectii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite, si sa provoace o meningita (listerioza neuromeningeana) sau o septicemie.
Nou-nascutii afectati de boala sufera o septicemie grava asociata cu o meningita, cu o atingere a ficatului sau cu o pneumonie. Contaminarea fatului de catre mama in cursul celui de al doilea trimestru de sarcina poate cauza o nastere prematura, moartea fatului in utero sau o suferinta fetala.

Tratament – Listerioza este tratata prin administrarea a doua tipuri de antibiotice, intre care penicilina, pe o durata de trei saptamani. Unele precautii alimentare, imperative in caz de sarcina, permit evitarea infectiei: trebuie evitat total consumul de legume crude sau insuficient gatite, sa se prefere mezelurile preambalate in defavoarea celor taiate de vanzator, sa se refiarba alimentele conservate la frigider, sa nu se consume lista branzeturilor cu pasta moale, sa se fiarba laptele crud sau pasteurizat inainte de a fi consumat. De altfel, este recomandabila spalarea mainilor si curatarea ustensilelor de bucatarie dupa manipularea alimentelor negatite, curatarea si dezinfectarea cu regularitate (de doua ori pe luna) a frigiderului.