Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Laura Ene: „Prin deshidratare, caldura excesiva poate afecta valorile glicemice!”

31 august 2018
Share
  • Pentru persoanele care sufera de diabet zaharat, sezonul fierbinte vine cu bucuriile obisnuite – relaxare, timp liber petrecut alaturi de cei dragi, calatorii, vacante etc. –, dar si cu o serie de provocari suplimentare. Dificultatea de a tine sub control nivelul zaharului din sange este doar una dintre ele.

    Cum anume influenteaza temperaturile ridicate glicemia si ce masuri pot fi luate pentru a evita riscurile, aflam de la dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, din cadrul Spitalului Monza, Bucuresti. Are peste zece ani de experienta in acest domeniu, timp in care a ajutat mii de pacienti sa-si gestioneze corect boala. Este absolventa de master in medicina, psihoterapeut in supervizare, licentiata in fiziokinetoterapie. In prezent, finalizeaza un doctorat in diabet si nutritie.
    Dr. Laura Ene: „Prin deshidratare, caldura excesiva poate afecta valorile glicemice!”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • diabetici in zile caniculare

    Farmacia Ta: Statistic vorbind, in zilele caniculare ajung la spital cu urgente mai multi pacienti diabetici decat in perioada cu termperaturi scazute. De ce?

    Dr. Laura Ene: Desi nu este in sine un factor implicat in evolutia diabetului zaharat ca boala, caldura excesiva poate afecta valorile glicemice indirect: prin deshidratarea pe care o produce, prin agravarea anumitor patologii concomitente, precum insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala si, in general, a bolilor de inima, dar si prin consumul crescut de fructe la care apeleaza de multe ori pacientii cu diabet pentru a-si potoli „setea”. Atentie, consumul excesiv de fructe creste glicemia!

     S.O.S. deshidratarea la persoanele cu diabet zaharat!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • consumul excesiv de fructe

    Ce inseamna consum excesiv? Ce fructe sunt indicate diabeticilor si in ce cantitati?

    Mai mult de doua portii de fructe pe zi reprezinta un consum excesiv pentru pacientii cu diabet zaharat. Nu exista fructe interzise acestor pacientii, ele trebuie consumate, insa, la gramaj, cu cantarul, in functie de incarcatura glicemica. Astfel, unele fructe sunt foarte dulci – contin 20 g de zahar la suta de grame de fruct, precum bananele, perele, prunele, mango, papaya, iar portia nu trebuie sa depaseasca 100 g.

    Fructele ce contin 10-15% zaharuri se consuma in cantitatea de aproximativ 150-200 g per portie, iar aici intra merele, piersicile, caisele, ciresele, visinele si fructele de padure. Exista si fructe cu doar 5% zahar, care permit o cantitate mai generoasa per portie, adica 300 g, categorie in care intra pepenii, grepfrutul si pomelo.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • masurarea glicemiei

    Ce sfaturi aveti pentru gestionarea eficienta a glicemiei pe canicula?

    Hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte atat in cazul populatiei generale, cat mai ales in randul pacientilor diabetici, alaturi de evitarea expunerii prelungite la soare si protectia adecvata.

    De cate ori pe zi trebuie masurata glicemia?

    In general, se recomanda monitorizarea zilnica a glicemiei la pacientii cu glicemie instabila si chiar de mai multe ori pe zi in cazul celor care fac mai multe prize de insulina pe zi.

    Se schimba in vreun fel protocolul terapeutic?

    Protocolul terapeutic este ajustat, de regula, in cazul tratamentului cu insulina, in functie de efortul fizic depus si de cantitatea de glucide consumate. La pacientii cu tratament antidiabetic oral se recomanda pastrarea unui echilibru alimentar zilnic si efectuarea de exercitiu fizic regulat, alaturi de o hidratare corecta.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cum pastram medicamentele antidiabetice

    Ati vorbit de efort fizic. Ce tip de activitati sunt indicate si care sunt de evitat?

    Mersul pe jos este cel simplu, mai la indemana si mai indicat tip de exercitiu fizic, pe care oricine poate sa-l faca, ajutand la un bun control glicemic si, totodata, la scaderea grasimilor din sange. Este de evitat orice fel de efort fizic prelungit in conditii de temperaturi extreme, fara un control glicemic adecvat, deoarece poate sa scada sau chiar sa creasca, paradoxal, glicemia.

    Cum trebuie pastrate corect medicamentele antidiabetice? Dar insulina?

    Antidiabeticele orale trebuie depozitate la temperatura camerei, iar insulina, la frigider. Stilourile sau cartusele de insulina utilizate zilnic se pastreaza la temperatura camerei.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • alimente pentru diabetici

    Dieta este foarte importanta in cazul diabeticilor. Cum ar trebui sa se modifice aceasta pe timpul verii?

    In linii mari, se recomanda consumul a minimum trei portii de legume si zarzavaturi de sezon si a doua portii de fructe, de preferat la gustari, intre mesele principale, dar nu mai tarziu de ora 18:00.

    9 alimente de inclus in dieta persoanelor cu diabet

    Ce tipuri de alimente si bauturi trebuie evitate sau consumate cu precautie?

    Se interzic bauturile dulci, carbogazoase, fresh-urile de fructe, siropurile de orice fel, dulceturile, gemurile, limonadele cu miere sau fructoza, inghetata din comert, orice produs de patiserie sau cofetarie din comert. Se evita alcoolul, berea si taria, in general, dar mai ales pe canicula.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • kit de prim ajutor in cazul diabeticilor

    Ce ar trebui sa contina kit-ul de prim-ajutor in cazul diabeticului?

    Diabeticii sunt sfatuiti sa poarte la ei mereu alaturi de actul de identitate un card special care sa mentioneze faptul ca sunt diabetici si tratamentul pe care il urmeaza – antidiabetice orale sau insulina si doza recomandata. De asemenea, ar fi bine sa aiba mereu la indemana glucometrul pentru a-si masura glicemia la nevoie si un plic de zahar sau o bomboana, pentru momentele in care le scade glicemia.

    Diabetul si persoanele varstnice: ce trebuie sa stiti
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cum se protejeaza de soare diabetici

    Cum trebuie sa se protejeze persoanele cu diabet de soare si micile accidentari?

    Este esential sa fie foarte atenti, mai ales atunci cand merg la plaja. Daca se stiu cu neuropatie diabetica sau simt amorteli, usturimi, furnicaturi in talpi, este nevoie sa aiba mare grija la igiena picioarelor, sa nu umble desculti pe plaja, printre scoici si nici pe pietre, sa poarte incaltaminte comoda si ciorapi de bumbac daca este cazul, sa-si inspecteze in fiecare seara, dupa baie, picioarele, pentru a se asigura ca nu au nicio leziune la nivelul pielii.

    Daca, totusi, se intampla sa descopere o leziune, o rana, oricat de superficiala, care nu trece la tratament obisnuit (antiseptice locale), se vor adresa imediat medicului curant diabetolog sau unui medic chirurg specializat in chirurgia piciorului diabetic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.