Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

La ce trebuie avut grija, in primul rand, la copilul mic (3 ani si jumatate) cu diabet zaharat?

2 noiembrie 2012
Share

Ioana Diana Bejan, 31 ani, Ploiesti

Diabetul instalat la o varsta frageda este cel mai probabil diabet zaharat tip I.

Aceasta forma de boala se caracterizeaza prin faptul ca necesita insulinoterapie, neputand fi controlata doar cu medicatie si dieta. Impactul pe care il are aceasta afectiune asupra familiei este unul extrem de puternic, insa, cu ajutorul disciplinei si al medicului diabetolog, calitatea vietii micutului poate fi imbunatatita. Parintii unui copil cu diabet trebuie sa fie extrem de atenti in ce priveste regimul alimentar al acestuia, fiind necesara o dieta personalizata intocmita de medicul diabetolog. In alta ordine de idei, parintii trebuie sa administreze zilnic in mod corect dozele de insulina in functie de glicemie.

Un alt aspect important este monitorizarea zilnica a glicemiei si notarea acestora pe un carnet care trebuie aratat si medicului (in acest fel se pot modifica dozele de insulina in mod corect pentru a ajunge la un echilibru glicemic). Cea mai frecventa complicatie a tratamentului cu insulina este hipoglicemia. Din pacate, la copilul mic este greu de facut diferenta din punct de vedere clinic intre hipo- si hiperglicemie, lucru ce impune o monitorizare frecventa a glicemiei cu ajutorul glucometrului.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «La ce trebuie avut grija, in primul rand, la copilul mic (3 ani si jumatate) cu diabet zaharat?»:2.50/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate