Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Kilogramele in plus, o povara pentru coloana vertebrala

Elena Coroianu; Consultant: Dr. Ciprian Nănescu, Medic primar ortopedie-traumatologie, Doctor în ştiinte medicale
16 februarie 2021
Share
Kilogramele in plus, o povara pentru coloana vertebrala

O greutate mai mare decat media normala – indiferent daca vorbim despre supraponderalitate sau obezitate – isi lasa amprenta asupra coloanei vertebrale. De obicei, aceasta problema este neglijata pana devine dureroasa. In functie de directia de deplasare a coloanei, diagnosticul este fie cifoza, fie scolioza.

Greutatea ideala corespunde unui indice de masa corporala (IMC) incadrat intre valorile normale. IMC ia in calcul greutatea si inaltimea persoanei. Masa adipoasa suplimentara distribuita in jumatatea superioara a corpului supune coloana vertebrala la o sarcina crescuta. Astfel, pot aparea devieri ale coloanei in plan sagital, rezultand cifoza (curbarea coloanei spre inainte) sau devieri in plan frontal, scolioza (curbarea coloanei spre partile laterale). Cea mai intalnita problema cauzata de kilogramele in plus este cifoza regiunii toracale.

Drum cu dublu sens

Daca surplusul ponderal a fost acumulat intr-un timp scurt, impactul asupra coloanei vertebrale este mai puternic decat daca s-ar fi depus lent. Kilogramele adaugate in timp permit o adaptare functionala a coloanei, simptomatologia dureroasa putand avea o evolutie progresiva. In cazul unei cresteri bruste a greutatii corporale, efectele sunt mult mai accentuate si pot duce la complicatii majore.

De obicei, surplusul de greutate cauzeaza o atitudine antalgica, nu o patologie in sine. Asadar, odata cu slabirea, afectarea coloanei vertebrale produsa de kilogramele in exces se va ameliora. Insa, daca se produc leziuni asupra vertebrelor, vorbim despre o alta atitudine terapeutica. In acest caz, la rezultate multumitoare se ajunge doar cu ajutorul medicului, si pierderea surplusului ponderal nu mai este suficienta.

Kilograme în plus? Obiceiuri vinovate

Investigatii si tratament

Este necesara discutia cu un medic de specialitate care sa indrume pacientul catre investigatiile potrivite fiecarui caz, tinandu-se cont de particularitatile acestuia. De cele mai multe ori, unei persoane cu exces ponderal, care se plange de dureri de spate, i se recomanda o radiografie de coloana fata si profil. RMN-ul este necesar in cazul suferintei radiculare (cand durerea iradiaza pe unul dintre membrele superioare sau inferioare). In functie de cauza durerilor si a impotentei functionale secundare (miscari grele, imposibilitatea folosirii membrelor), este recomandata medicatia antiinflamatoare si antialgica si gimnastica medicala.

kilograme in plus

Ce este de facut

Pentru imbunatatirea situatiei, se recomanda, in primul rand, practicarea sportului pentru intarirea muschilor paravertebrali si a celor abdominali, care ajuta coloana in sustinerea greutatii. Cea mai buna solutie este inotul. La acesta se adauga exercitii de tip cardio, dar fara incarcare ponderala suplimentara. De asemenea, se recomanda incercarea pierderii surplusului ponderal, pentru ca nu doar coloana vertebrala este afectata. Din punct de vedere ortopedic, si celelalte structuri osteoarticulare si musculare au de suferit (articulatiile, soldurile, genunchii).

Femeile si barbatii, afectati diferit

In functie de sexul persoanei cu exces ponderal, coloana poate fi afectata diferit. O prima cauza a acestei deosebiri poate fi lipsa de miscare, mai frecventa in randul femeilor din Romania decat al barbatilor. Dar si tipul de obezitate la care fiecare individ este predispus. Barbatii au tendinta de a acumula, in general, in zona abdominala, ceea ce determina o solicitare crescuta a muschilor paravertebrali.

In timp ce femeile, din cauza hormonilor (estrogen), manifesta o laxitate mai mare a articulatiilor intervertebrale, predispunand la o patologie radiculara (durerea iradiata distal, pe unul sau ambele membre inferioare) frecventa. In plus, femeile sunt dezavantajate pentru ca varsta inaintata este insotita de prezenta osteoporozei. Oasele sunt fragilizate, iar o sarcina suplimentara asupra acestora determina manifestari clinice frecvente in sfera patologiei vertebrale.

Mersul pe tocuri solicita suplimentar coloana vertebrala si musculatura posterioara a membrelor inferioare, chiar si in cazul femeilor normoponderale. La aceasta presiune, kilogramele in plus nu pot decat sa dauneze, efectul fiind mult mai repede resimtit.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.