Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Keratoconjunctivita

13 decembrie 2010
Share

Inflamatie simultana a conjunctivei si a corneei. O keratoconjunctivita este o complicatie frecventa a unei conjunctivite.

Diferite tipuri de keratoconjunctivite – Dupa cauza sa, o keratoconjunctivita poate sa se manifeste in modalitati foarte diferite.
– Keratoconjunctivita cu adenovirus se caracterizeaza prin aparitia, sub cornee, a unor mici noduli rotunjiti si albiciosi care nu deranjeaza vederea decat daca sunt situati pe axul vizual. Ei regreseaza de obicei fara a lasa sechele, insa foarte lent, in cateva luni, chiar in mai multi ani.
– Keratoconjunctivita uscata, cea mai frecventa, mai ales la persoanele in varsta, este legata de o insuficienta a secretiilor lacrimale. Aceasta uscaciune oculara poate face parte din sindromul lui Gougeret-Sjogren. Ea provoaca uneori aparitia unor filamente formate din celule care se des prind din cornee. Afectiunea poate fi insotita de o senzatie dureroasa de corp strain in ochi si poate antrena o ulceratie a corneei cu un risc de suprdinfectie si de perforatie.
– Keratoconjunctivita flictenulara, foarte rara, se traduce prin dezvoltarea pe conjunctiva si pe cornee a unor mici noduli cenusii care duc la constituirea unor mici vezicule umplute cu un lichid limpede, denumite flictene. Acestea se resorb dupa cateva zile. Aceasta afectiune insoteste adesea o primo-infectie tuberculoasa.

Diagnostic si tratament -Diagnosticul unei keratoconjunctivite se pune pe baza unui examen oftalmologic. Tratamentul este cel al cauzei (colire cu antibiotice, chiar cu substante antivirale, colire destinate sa compenseze insuficienta lacrimala si sa accelereze cicatrizarea).

Nota pentru articolul «Keratoconjunctivita»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate