Revista care te menține sănătos

Știri

„Jeleul” din celule stem – tratament contra artritei la genunchi

31 ianuarie 2013
Share

Medicii utilizeaza o forma de „jeleu” realizat din celule stem pentru a trata genunchii care sufera de artrita. Celulele stem sunt extrase din sangele cordonului ombilical si se pare ca pot repara cartilajul deteriorat.

Un studiu a demonstrat ca tratamentul poate aduce o imbunatatire de pana la 67%, iar cercetatorii spun ca ar putea fi o alternativa la interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiei. Odata deteriorat, cartilajul articulatiilor nu se reface la fel de repede precum alte tesuturi.

Exista celule stem in mod natural si in regiunea genunchilor, insa numarul lor se reduce odata cu anii si devin mai putin eficiente si cooperante. Ultimul tratament in domeniu consta in recoltarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical (sange bineinteles donat), deoarece aceste celule sunt mult mai active fata de cele adulte.

Celulele recoltate se dezvolta intr-un laborator si apoi sunt transformate intr-un material ce are consistenta unui jeleu. Cercetatorii afirma ca aceasta tehnica s-ar potrivi persoanelor in varsta, mai ales cand zone foarte vaste sunt afectate.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.