Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ionoforeza

13 decembrie 2010
Share

Metoda terapeutica ce consta in a face sa patrunda substantele medicamentoase in piele sub actiunea unui curent electric. Exista doua indicatii principale ale ionoforezei: hiperhidroza (excesul de transpiratie) si traumatismele, in mod deosebit In medicina sportiva (entorse, tendinite, contuzii, hematoame, accidente musculare). Se mai utilizeaza in stomatologie, avand ca scop sterilizarea canalelor dentare sau introducerea ionilor de salicilat in piele in tratamentul durerilor reumatice profunde.
Ionoforeza consta in badijonarea pielii cu o substanta ionizata in solutie apoasa (analgezic, antiinflamator etc.) inainte de a aplica un mic electrod. In cazul hiperhidrozei mainilor si picioarelor, se cufunda mainile si picioarele in bazine mici umplute cu apa si se trece prin ea un curent. Subiectul nu simte decat niste piscaturi mai mult sau mai putin dezagreabile. In prealabil el trebuie sa indeparteze obiectele metalice pe care le poarta, curentul electric putand provoca arsuri in contact cu ele; aceasta terapie este contraindicata pentru purtatorii de stimulatoare cardiace si de proteze metalice. Sedintele de ionoforeza dureaza intre 15 si 30 minute si se desfasoara intr-un centru specializat, la cabinetul medicului sau chiar la domiciliu. O cura necesita in medie 5 sau 6 sedinte urmate de un tratament de intretinere cu un ritm variabil.

Nota pentru articolul «Ionoforeza»:3.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate