Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Ioan Stere, 58 ani, Topoloveni

7 februarie 2011
Share

Cum tratam o coasta fisurata? Exista vreun protocol medical in acest sens?

Fisura costala se traduce prin fractura costala simpla. Cu alte cuvinte, leziunea este localizata strict la nivelul coastei/coastelor fara a fi afectat alt organ (plaman in principal, inima, ficat etc.).

Cauzele cele mai frecvente sunt: lovitura directa in torace, adesea in urma unui accident de masina sau unei cazaturi, accident sportiv, patologie osoasa asociata ce scad rezistenta osoasa (osteoporoza, neoplasmul osos). Diagnosticul pozitiv se stabileste pe tabloul clinic, nefiind obligatorie radiografia (se poate cere examenul radiologic pentru a exclude eventuale complicatii). Terapia consta in ameliorarea sindromului dureros si in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice. Trebuie stiut ca leziunile cutiei toracice se vindeca greu, deoarece aceasta este tot timpul in miscare datorita respiratiei. Acest lucru incetineste procesul de vindecare. Fracturile costale se vindeca de obicei intr-un interval de 6 saptamani. Nu se mai practica imobilizarea cutiei toracice, deoarece creste riscul dezvoltarii pneumotoraxului sau pneumoniei.

Nota pentru articolul «Ioan Stere, 58 ani, Topoloveni»:2.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate