Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Intoxicatie alimentara

13 decembrie 2010
Share

Infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor.

Cauze – Toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (Salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium perfringens si Yersinia.
Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului.

Simptome si tratament – Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia este de cele mai multe ori rapid benigna si boala dispare de la sine.
O toxiinfectie alimentara nu necesita decat o rehidratare, iar in unele cazuri medicamente an ti spasmodice si intarzietoare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiectilor imunodeprimati li se pot prescrie antibiotice, ca si copiilor si batrani lor.

Prevenire – Aceasta consta in controlul filierei productiei de oua, precum si in respectarea regulilor de igiena, a conditiilor de preparare, conservare si distribuire a alimentelor si in controlul acestora.

Sinonim: toxiinfectie alimentara.

Nota pentru articolul «Intoxicatie alimentara»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate