Revista care te menține sănătos

Interviu

Nadia Comaneci: „Mananc echilibrat si fac miscare in fiecare zi, chiar si cand sunt plecata”

5 septembrie 2017
Share

Cand spui Nadia Comaneci, spui perfectiunea in gimnastica. Prima nota de 10 a acestui sport i-a apartinut romancei la Olimpiada din 1976, din Canada, moment in care a intrat in istorie. La 40 de ani de la acel episod, „Zeita de la Montreal” a acceptat sa ne dezvaluie cateva dintre secretele privind ingrijirea, sanatatea, alimentatia si stilul de viata al unei campioane.

Nadia Comaneci. Un nume pe care-l cunosc zeci de milioane de oameni pe tot mapamondul. Sportul a adus-o in lumina reflectoarelor si tot sportul este domeniul care i-a schimbat radical viata. Cum era si firesc, momentul in care s-a lasat n-a insemnat si abandonul gimnasticii. Din contra! Multipla campioana isi leaga in continuare prezentul si viitorul de marea ei pasiune, despre care este o adevarata placere sa o auzi vorbind cu atata exuberanta si intensitate.

Farmacia Ta: Cat de grea a fost decizia de a renunta la sportul de performanta?

Nadia Comaneci: Decizia a fost una fireasca. Gimnastica nu este un sport pe care sa il poti face la nivel de performanta o viata intreaga. Dar la sport nu am renuntat niciodata.

Care este cea mai draga medalie cucerita?

Montreal, cu toate medaliile de atunci, ramane pentru toti reperul carierei mele sportive. Dar toate medaliile cucerite de-a lungul timpului sunt la fel de importante pentru mine, pentru ca am muncit foarte mult pentru fiecare in parte si am dat de fiecare data tot ce am putut la momentul respectiv.

Daca ar fi sa rescrii un moment al carierei tale, care ar fi acela?

Fiecare moment din cariera mea a dus la omul care sunt astazi. Chiar si esecurile au fost importante, pentru ca m-au ajutat sa fiu mai buna si sa devin Nadia pe care o admira lumea astazi.

Cum definesti succesul?poza 2 result

Sa faci bine ceea ce faci, sa fii apreciat pentru ceea ce faci, iar ceea ce faci sa aiba o valoare pentru tine si ceilalti.

Cu care dintre aceste etichete te identifici cel mai bine: sportiva de legenda, vedeta internationala, femeie fericita sau mama implinita?

Sunt un sportiv care a dat totul in sala de sport si care da totul si acum in proiectele in care se implica, sunt o femeie fericita si implinita, pentru ca am o familie minunata.

In ce proiecte esti implicata in acest moment?

In Romania, prin Fundatia Nadia Comaneci, imi doresc sa insuflu dragostea pentru miscare si sport, in general, in sufletele cat mai multor copii. De asemenea, sper sa oferim si anul viitor Bursele „10 pentru gimnastica”, prin care sustinem tinerele gimnaste cu potential care risca sa renunte la sport din cauza situatiei financiare a familiei. Si, in fiecare an, organizam Cupa „Nadia Comaneci” la Onesti. Sunt in continuare alaturi de miscarea Special Olympics, Federatia Romana de Gimnastica si Comitetul Olimpic Roman. Si impreuna cu Bart, avem Academia din Oklahoma si organizam diferite evenimente dedicate gimnasticii, dar si activitatilor sportive in familie.

 


Deschide videoclipul

 

Ce inseamna pentru tine un stil de viata sanatos?

Un stil de viata sanatos inseamna un stil de viata echilibrat, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, dar si miscare in fiecare zi. Si nu uit sa ma odihnesc corespunzator, cel putin opt ore pe noapte.

Cat de mult conteaza sa faci miscare pentru a avea un organism sanatos?

Cred ca miscarea este foarte importanta pentru a fi in forma, a avea energie, dar si pentru a avea mintea limpede, a avea putere sa te concentrezi pe alte proiecte. Dar miscarea trebuie sa fie intotdeauna insotita de o alimentatie sanatoasa.

Ce sfaturi le-ai da parintilor pentru a-i determina pe copii sa faca miscare?

In primul rand, puterea exemplului. Cred ca niciun copil care isi vede parintele facand miscare nu va refuza sa faca miscare la randul lui. Activitatile sportive impreuna, parinte-copil, sunt foarte importante pentru indrumarea copilului spre sport, in general. Apoi, exista numeroase activitati sportive dedicate copiilor, de toate varstele, care merita incercate. Fundatia Nadia Comaneci a dezvoltat in Bucuresti programul MiniMe care presupune organizarea unor cursuri de miscare pentru copii, chiar si pentru cei mici, de la numai 1 an.

Cum reusesti sa-ti mentii silueta?

Nu imi propun neaparat sa imi mentin silueta. Dar sportul face parte din viata mea. Mananc echilibrat si fac miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi. Chiar si cand sunt plecata, cu diferite proiecte, oriunde in lume, imi fac timp pentru putina miscare la sala sau in camera de hotel.

poza 3 resultEsti adepta controalelor medicale periodice?

Cred ca este important sa avem grija de sanatatea noastra si pentru asta e nevoie si de controale medicale periodice, cele clasice si de baza – analize de sange, iar pentru femei, controlul ginecologic si o ecografie mamara cred ca se impun cel putin o data pe an.

Ce obiceiuri sanatoase ti-ai dorit sa-l inveti pe Dylan?

Ma bucur ca Dylan este atras de sport. Joaca tenis, fotbal, intra si in sala de gimnastica. Este un copil care creste frumos, care face multa miscare si care a invatat de la noi sa manance sanatos, echilibrat.

Ce planuri ai pentru Sarbatori?

De Sarbatori voi fi, ca in fiecare an, alaturi de familie si cativa prieteni apropiati. Sarbatorile de iarna sunt pentru toti cea mai frumoasa perioada a anului, cand esti cu cei dragi.

Ce ai pus pe lista de prioritati pentru anul 2017?

Pentru anul viitor, imi doresc sa fiu sanatoasa si sa am putere sa continui proiectele incepute si organizate in fiecare an, sa petrec cat de mult timp posibil alaturi de familie si sa sustin cat imi sta in putere gimnastica. Poate vedem Romania iar pe podium.

Un gand pentru cititorii revistei.

Va doresc multa sanatate! Sa aveti putere de munca! Sa faceti ceea ce va place si sa va iasa bine! Sa aveti parte de bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sarbatori minunate si la multi ani!

Iulia Dragu

Foto: Arhiva personala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.