Revista care te menține sănătos

Interviu

Alexandra Ungureanu: „Starile emotionale puternice pot declansa boli”

5 septembrie 2017
Share

Alexandra Ungureanu canta de cand se stie. Iubeste muzica si a reusit, de-a lungul timpului, sa-si contureze un stil personal. Are o imagine curata, asa cum putini artisti din showbizul autohton mai au, si a avut curajul sa ne povesteasca deschis si cu sinceritate despre acneea care i-a dat batai de cap.

 

Firea pozitiva, importanta pe care o acorda sanatatii o ajuta sa fie in forma. Ii place sa fie inconjurata de familie si prieteni, iar daca ar fi sa o ia de la capat… ar face totul exact la fel.

 

Farmacia Ta: Te afli de foarte mult timp in peisajul muzical autohton, putina lume stie ca ai inceput facand backing vocals pentru Paula Seling. Cum erai atunci si cum esti acum, ce s-a schimbat?

Alexandra Ungureanu: Am inceput chiar cu mult inainte de etapa backing vocals. Nici nu stiu, de fapt, ce ar fi interesant de mentionat pentru cititori despre inceputurile mele in muzica. Sunt pe scena de la 6 ani. S-au schimbat foarte multe de atunci, cred ca am invatat multe lucruri intre timp ca tehnica vocala, ca expresivitate, despre culisele unei industrii care nici macar nu exista cand am inceput, cum sa-mi aleg colaboratorii. Nu cred ca m-am schimbat major ca om. Scena ma transforma pe moment, imi da putere sa-mi depasesc conditia, sa ma deschid, sa fiu cine vreau eu sa fiu. In spatele ei, sunt un om obisnuit care viseaza.

 

Apropo de muzica si de cariera ta, cum iti ingrijesti vocea? Faci ceva in mod deosebit?

Nu sunt exagerata in ceea ce priveste grija pentru voce. In general, ca sa fiu in forma, trebuie sa cant mult. Nu am fost niciodata in pauza vocala. Evit bauturile reci si inghetata, imi place sa beau ceaiuri si preparatele apicole imi fac bine.

 

Stim ca ai un stil de viata sanatos, ca fructele nu-ti lipsesc niciodata de pe masa. Cat de important crezi ca este consumul de fructe si legume in contextul de astazi in care mancam haotic, desi semnalele de alarma vin din toate partile?

Nutritia este un subiect care ma preocupa in mod constant, dar cred ca ridica si multe controverse in zilele noastre, avand in vedere toata informatia la care avem acces. Cred ca felul in care ne hranim influenteaza destul de mult starea de sanatate, pe langa starile emotionale puternice care pot declansa boli. In familie am doua cazuri de cancer, ambii parinti, astfel incat constientizez foarte bine ca am un background care poate pune probleme. Ce pot spune e ca sunt destul de atenta la ce mananc, dar nu duc totul la extrem. Mananc fructe si legume, carne slaba si peste, nuci crude, cereale, lactate, incerc sa mentin un echilibru.

 

Prefer produsele din piata, cumparate de la tarani, nu pe cele din supermarket, dar nu intotdeauna am timp sa cumpar ceea ce stiu ca e mai bun. Sunt pofticioasa, asa ca se intampla sa cedez si tentatiilor: dulciuri sau prajeli. Incerc sa nu fac excese, sa ajung si la sport de cate ori este posibil si sa am o stare de spirit pozitiva.

 

Luna februarie este o luna de tranzitie care ne poate pacali din punct de vedere al temperaturilor. Cum iti intaresti sistemul imunitar?alexandra ungureanu-poza 2

In fiecare dimineata mananc un amestec de alune si nuci crude cu o lingurita de catina tinuta in miere si cu germeni de grau. Din cand in cand, iau echinacea si clorofila.

 

Ai fost implicata in campania „Romania fara acnee”. Acneea este o afectiune dermatologica, iar efectele sale asupra psihicului pot fi devastatoare. Cum ai depasit aceasta perioada si ce-i sfatuiesti pe toti cei care se confrunta cu aceasta problema?

Din pacate, aceasta afectiune a avut un cuvant greu de spus in felul in care ma formam ca adolescenta. Acest stigmat, asa cum il consideram eu, m-a facut sa devin o persoana introvertita, extrem de timida si antisociala, neincrezatoare in ea. Din fericire, in perioada in care eram in scoala, colegii mei nu m-au facut sa ma simt prost prin remarci rautacioase. Mult mai tarziu, cand eram deja un artist consacrat, am putut auzi sau citi pe net comentarii neplacute. Oamenii care nu cunosc aceasta afectiune tind sa creada ca e o chestiune de neglijenta sau nu inteleg de ce noi, persoanele publice, avand, sa zicem, posibilitati financiare si relatii, nu suntem scutiti sau nu gasim rezolvare pentru acnee batand din palme.

 

Muzica si, implicit, expunerea generata de activitatea mea au fost si salvarea mea, dar, de multe ori, si povara mea. Faptul ca am avut sansa sa devin un artist cunoscut si iubit m-a facut sa ma redeschid catre lume, sa cred in talentul meu si in ceea ce am de daruit, sa cred in mine si sa stiu ca sunt o femeie frumoasa. In acelasi timp, sunt si acele zile in care te uiti in oglinda si nu reusesti deloc sa te iubesti; dimpotriva, iti vine sa iti pui un sac in cap si sa nu iesi din casa o luna. Totusi, seara ai concert si trebuie sa stai in lumina reflectoarelor, ca sub o lupa: stralucitoare, increzatoare si sa-i cuceresti! Si zilele alea sunt cumplit de grele…

 

Cum arata o zi obisnuita din viata ta?

Nu prea am un program fix. Pot spune doar ca, in aceasta perioada de inceput de an, am mai mult timp liber si il folosesc mergand la sala, citind si uitandu-ma la filme si seriale pe care n-am apucat sa le vad in cursul anului trecut.

 

Imaginea este foarte importanta pentru un artist, iar tu ai o imagine altfel. Cum ai reusit sa-ti creezi aceasta identitate?

Pur si simplu, asa sunt eu, lucrurile pe care le fac si cum arat ma reprezinta, nu incerc sa merg pe retete comerciale. Si am adunat in jurul meu si o echipa de profesionisti care ma ajuta in directia pe care o urmez.

 

Esti adepta tratamentelor naturiste, ai marturisit asta de mai multe ori. Ne poti dezvalui o reteta la care apelezi mai des?

O reteta naturista pe care o aplic constant este o masca pentru ten pe baza de aloe vera si lapte. Compozitia este foarte usor de realizat si de aplicat – practic, se amesteca trei linguri de lapte cu trei linguri de suc de aloe vera si putin zahar brun pana se formeaza o pasta moale, apoi se aplica pe ten treptat si se lasa cinci minute sa actioneze, dupa care se clateste cu apa rece.

 

Ce inseamna, din punctul tau de vedere, echilibrul in viata?

Ca artist, poate fi dificil sa ajungi la un echilibru, dar asta nu inseamna ca este imposibil. Muzica reprezinta un stil de viata ce vine automat la pachet cu nopti nedormite, drumuri si uneori o stare emotionala dusa la extrem. Insa, pentru mine, satisfactiile sunt mult mai mari si merita orice efort. Este un drum pe care mi l-am asumat si l-am imbratisat inca de mica si nu regret acest lucru. Nu as putea trai fara muzica, in ea imi regasesc echilibrul indiferent ce piedici as intampina.

 

alexandra ungureanu-poza 3Ce ai pus pe lista ta de prioritati anul acesta?

Am cateva single-uri noi de lansat, un turneu pe care as vrea sa-l conturez acum, la inceput de an. Continuu proiectul Frenchmania alaturi de bunul meu prieten Keo, un concept initiat de Institutul Francez care-si propune sa readuca in atentia tinerilor limba franceza prin muzica interpretata de artisti romani care vorbesc si franceza.

 

Care sunt analizele anuale pe care le faci?

Analizele de sange le fac destul de des de cativa ani, pentru ca sufar de anemie si monitorizez in permanenta efectul tratamentelor pe care le urmez. Anual fac si testul Papanicolau.

 

Pe umarul cui te sprijini atunci cand iti este greu?

O am langa mine pe mama, am prieteni, dar in ultima vreme incerc sa-mi gestionez singura momentele de criza, pentru ca nu vreau sa-i incarc pe cei apropiati, iar in multe situatii as putea primi sfaturi subiective.

 

Reusita unui om depinde de starea de sanatate. Ce faci pentru a fi in forma?

Incerc sa reintroduc cat mai mult sport in viata mea. Din pacate, nu am mai reusit sa fiu asa activa o perioada din cauza starilor de ameteala si oboseala provocate de anemie.

 

Un mesaj pentru cititorii revistei.

Sa aiba grija de corpul si de sufletul lor! Pentru sfaturile legate de sanatate, sunteti voi, pentru hrana sufletului, sa asculte muzica buna!

 

Ruxandra Dumitrescu

Foto: Stefan Dani Photography

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.