Revista care te menține sănătos

Interviu

Artroza soldului. Cand este necesara operatia de protezare?

5 septembrie 2017
Share

Coxartroza, cunoscuta sub denumirea de artroza soldului, este o boala degenerativa a articulatiei soldului, cu o incidenta crescuta in randul persoanelor de varsta a treia. Este o boala cu debut lent, dar cu o evolutie progresiva, ireversibila. Nedescoperita la timp, implica operatia de protezare a soldului.

Simptomele care anunta boala includ durerile aparute la nivelul articulatiei soldului odata cu diferite activitati ce implica aceasta articulatie: mersul, urcatul scarilor, caratul bagajelor. Printre factorii de risc amintim anumite traumatisme suferite de-a lungul vietii, obezitatea, dar si bolile ce afecteaza metabolismul. Cum se caracterizeaza aceasta boala, care sunt primele simptome si cum se trateaza corect, aflam pe larg de la dr. Robert Cristian Apostolescu, medic specialist ortopedie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Farmacia Ta: Ce este coxartroza?

Dr. Robert Apostolescu: Coxartroza este o boala degenerativa, semnalata prin degradarea articulatiei. Se mai numeste si artroza soldului. Fiind o incheietura ce sustine greutatea corpului, soldul este predispus la uzura, fiind a treia cea mai predispusa zona de a dezvolta o artroza, dupa mana si genunchi. In cazul coxartrozei, cartilajul articular se subtiaza, se deterioreaza sau nu mai exista.

Cum se caracterizeaza aceasta afectiune?

Coxartroza are ca simptome specifice deteriorarea cartilajelor articulatiei si dezvoltarea de osteofite pe oase, la incheieturi. Este interesant faptul ca, desi este o boala degenerativa, se manifesta prin cresterea unor noi tesuturi sub forma de osteofite si cartilaje neregulate. Aceste noi tesuturi nu sunt o problema in sine, ele neavand terminatii nervoase, iar osteofitele sunt un semn normal de inaintare in varsta. Dar acestea nu protejeaza eficient impotriva frecarii intre oase si, astfel, apar anomalii ale articulatiei si, bineinteles, dureri.

Care este incidenta acestei boli?

De obicei, apare la persoanele in varsta, de peste 50 de ani, preponderent de sex feminin. Un alt factor este cel genetic − unele persoane mostenesc caracteristici sau boli ce duc, in cele din urma, la coxartroza. La tineri poate aparea din cauza unor traume sau, in cazul sportivilor, din cauza practicarii indelungate a unor sporturi de contact, precum hochei, rugby.

Ce riscuri implica daca nu este tratata corespunzator si in stadiu incipient?

Netratata, durerea de sold devine permanenta si repausul, ineficient. Mobilitatea soldului scade, acesta se poate inflama si chiar incepe sa „scartaie”. De asemenea, mersul poate fi afectat, se intampla ca cei care sufera de aceasta boala sa mearga inclinati spre fata, chiar inconstient, astfel reducandu-se presiunea pe sold.

Cum recunoastem din timp aceasta afectiune si care sunt masurile de prevenire de care trebuie tinut cont?

Primul semn poate fi o stare de disconfort si rigiditate in zona inghinala, a fesei sau soldului, la trezire. Pe masura ce boala avanseaza, mobilitatea soldului scade. Este foarte important sa tratam din timp pentru ca boala sa nu progreseze. Mentinerea unei greutati optime si intarirea musculaturii sunt un bun mod de a preveni. Astfel, se reduce incarcatura purtata de sold. Un stil de viata echilibrat, punand in balanta activitatea fizica si odihna, este, de asemenea, necesar. Bineinteles ca trebuie sa ne protejam de lovituri si accidentari ale soldului.

decupat secundara interviu dr ApostolescuCare sunt factorii declansatori in aparitia coxartrozei?

Cauzele exacte ale coxartrozei sunt necunoscute. Risc de aparitie a bolii prezinta persoanele in varsta, din cauza degradarii articulatiei, cele care au avut in familie cazuri de artroza, dar si persoanele care au suferit un traumatism la nivelul soldului. O accidentare la articulatia soldului sau o interventie chirurgicala poate duce mai tarziu, dupa ani, chiar zeci de ani, la coxartroza.

Ce pasi trebuie sa urmeze un pacient diagnosticat cu aceasta afectiune?

In primul rand, tin sa precizez ca nu exista niciun test de laborator care sa dovedeasca existenta coxartrozei. O abordare complexa a medicului ortoped pentru diagnosticarea durerii de sold este necesara. Aceasta include analiza istoricului medical al pacientului, intrebari despre stilul de viata, examinarea fizica. Pentru detalii suplimentare se efectueaza imagistica cu raze X sau RMN si se fac teste de laborator pentru a inlatura suspiciuni ale altor afectiuni. Dupa diagnosticare, daca boala este in faza incipienta, se urmareste schimbarea stilului de viata. Trebuie evitate eforturile prelungite ce implica articulatia soldului. Pacientul nu trebuie sa mai care obiecte grele, trebuie sa respecte odihna nocturna si un program fizic regulat, cu exercitii usoare, de exemplu, inotul sau gimnastica in apa.

Ce optiuni terapeutice exista?

Dupa cum spuneam, in faza incipienta se urmareste un tratament ce pune in balanta activitatea fizica si odihna. Tratamentul pe baza de medicamente ajuta la incetinirea evolutiei bolii si la ameliorarea durerii. Acesta se stabileste, bineinteles, impreuna cu medicul ortoped si se tine cont de istoricul pacientului. Se pot administra injectii cu steroizi sau acid hialuronic pentru atenuarea rigiditatii si lubrifierea articulatiei.

In randul tratamentelor non-chirurgicale intra si dispozitivele ajutatoare, precum bastonul, cadrul de mers sau insertiile amortizoare pentru pantofi. Daca tratamentele nechirurgicale nu dau rezultate si boala este intr-o faza avansata, atunci este necesara o interventie chirurgicala. Optiunile sunt: artroscopia – pentru a elimina bucati desprinse de cartilaj, osteotomia – pentru alinierea corecta a oaselor si artroplastia sau inlocuirea totala a soldului.

In ce situatii se recomanda protezarea soldului?

In cazul in care coxartroza este intr-o stare avansata, durerea nu este calmata de tratamentul nechirurgical, soldurile dor si in timpul noptii sau sunt deformate vizibil. Atunci se poate recomanda protezarea soldului sau artroplastia. Proteza de sold reprezinta o articulatie artificiala cu doua piese, una pentru femur si una pentru bazin. Interventia ajuta la inlaturarea durerii si la imbunatatirea mersului si activitatilor zilnice.

In ce consta recuperarea postoperatorie?

Recuperarea este foarte importanta pentru a reda mobilitatea si pentru a intari musculatura. Pacientul va trebui sa foloseasca carje sau cadru de sprijin. Recuperarea postoperatorie difera de la pacient la pacient, in functie de varsta, greutate si se incepe la cateva zile dupa operatie. Se stabilesc anumite exercitii fizice pentru mobilitate si intarire si se va reintra in activitatile de zi cu zi treptat.

Alexandra Lupu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.