Revista care te menține sănătos

Interviu

Monica Petrica: Fac un set de analize anual, pe care le recomand tuturor

5 septembrie 2017
Share

Monica Petrica, prim-balerina a Operei Nationale Bucuresti, este o prezenta gratioasa si rafinata, cu un zambet cuceritor, si s-a alaturat juriului emisiunii „Romania Danseaza”, difuzata de Antena 1. Este preocupata de sanatate si de alimentatia echilibrata.

Am aflat de la Monica in ce masura sunt importante vizitele la medic, ce inseamna un stil de viata sanatos, dar si care sunt trucurile care o mentin tanara si frumoasa. Am descoperit-o pe Monica, cea din spatele ecranului televizorului, dar si pe Monica, cea de pe scena. Lectura placuta!

Farmacia Ta: Ce ne poti povesti despre experienta din cadrul show-ului „Romania Danseaza”?

Monica Petrica: Dupa un prim sezon in care oamenii au inteles cum stau lucrurile la „Romania Danseaza”, anul acesta ne-am hotarat sa ridicam mai mult nivelul, mai ales ca suntem trei oameni care „mananca” dansul pe paine in acest juriu. Am incercat, pe cat posibil, sa nu fiu atat de severa cat imi cere latura profesionala, ci sa punctez si curajul oamenilor de a urca pe scena. De-a lungul celor doua saptamani de preselectii am vazut o multime de momente extraordinare, cu o puternica incarcatura emotionala, asa ca mi-ar fi foarte greu sa fac o ierarhie.

F.T.: Ai vreun ritual inaintea unui spectacol de balet?

M.P.: Inaintea fiecarui spectacol am grija sa ma relaxez, sa alung orice suparare sau gand care nu-mi da pace si sa-mi concentrez toata energia catre lucruri frumoase. Ajung mereu cu minimum 3 ore inainte, deoarece vreau sa am timp sa ma ocup in amanunt de fiecare detaliu, de la costum la accesorii. Acord suficient timp machiajului, iar incalzirea inainte de reprezentatie e absolut necesara.

Sa iti construiesti o cariera in sfera dansului clasic sau contemporan in Romania e destul de dificil. Am avut noroc sa debutez in strainatate, in Taiwan. Imediat cum am terminat liceul de arta „George Enescu”, am fost selectata de maestrul Oleg Danovski sa dansez in compania sa de balet. Am facut numeroase spectacole in strainatate pe scene din Franta, Austria, Germania, Olanda, Italia si America.

F.T.: Baletul inseamna miscare. Cat de importanta consideri ca este miscarea pentru sanatate?

M.P.: Cu siguranta, dansul mi-a modelat corpul. Ma antrenez zi de zi si am noroc ca asta tine locul oricarei diete. As spune ca asa cum baletul inseamna miscare, miscarea inseamna sanatate. Nimic nu se compara cu 30 de minute de alergat dimineata in parc, in aer liber, sau cu o plimbare pe o poteca de munte. Mi-e dor de o astfel de experienta, insa programul din ultima vreme nu mi-a mai permis nici macar sa visez la asa ceva.

F.T.: Ce inseamna pentru Monica Petrica un stil de viata sanatos?

M.P.: In urma cu multi ani, am renuntat total la carne, insa alte restrictii nu mi-am impus. Am grija la ce mananc, iar uneori mai iau suplimente alimentare, vitamine sau minerale, dupa cum simt in acel moment. Desigur, la toate acestea adaugam multe ore de antrenament si suficiente ore de somn, pentru ca sunt foarte-foarte importante.

F.T.: Cum te mentii in forma si, totodata, previi efectele inaintarii in varsta?

M.P.: Recunosc ca uneori apelez si la suplimentele alimentare, insa niciodata nu fac abuz. Prefer sa iau vitaminele si mineralele din fructele si legumele proaspete, pe cat posibil. Cat despre mersul la SPA, nu pot spune ca il practic prea des, insa o ora de masaj si o sesiune de sauna n-au omorat pe nimeni. O alimentatie corecta, sustinuta de o gena buna, si putina atentie pot face minuni.

F.T.: Care sunt investigatiile medicale pe care le face frecvent o balerina?

secundaraM.P.: Incep cu o gluma: balerinele au un ritual – se cantaresc inainte de fiecare stagiune. Eu imi fac un set de analize, o data pe an, analize pe care le recomand tuturor, pentru ca e mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Totodata, merg la control stomatologic o data la 6 luni, tocmai pentru ca mi-e foarte teama de dentist.

F.T.: Cand ai o problema de sanatate, consulti medicul sau te tratezi singura?

M.P.: Sunt adepta mersului la medic. Chiar si atunci cand imi aleg produsele de ingrijire adecvate tipului meu de ten prefer sa merg pe mana medicului dermatolog.

F.T.: Ai reusit sa imbini cu succes televiziunea cu baletul. Cum de esti mereu energica si cu zambetul pe buze?

M.P.: In viata mea, totul se invarte in jurul cuvantului respect! Respect fata de cei din jurul meu, fata de munca, pentru ca fara munca in balet nu poti reusi niciodata, respect fata de oamenii demni si fata de adevar. In meseria mea sunt inconjurata de oameni extraordinari, iar asta imi da putere sa merg mai departe. Cat despre zambet, pot spune ca ma defineste, sunt o fire vesela si imi place sa-i intampin mereu pe cei din jur cu o privire calda si un zambet larg.

F.T.: Nu intrebam cat timp iti ocupa baletul, ci daca iti ramane timp liber. Cum iti place sa-l petreci?

M.P.: Ador plimbarile in natura, aerul proaspat de munte, iar cand sunt nevoita sa stau in casa, studiez schite de design interior. Este o pasiune mai veche de-a mea. Si, desigur, ador sa merg la teatru.

F.T.: Un gand pentru cititorii revistei.

M.P.: Profitati din plin de primavara pentru a va revedea prietenii dragi, deoarece prin ei noi suntem mai buni. Asa cum spunea si Gabriel Garcia Marquez: „Nu te iubesc pentru ceea ce esti, ci pentru ceea ce sunt atunci cand sunt cu tine.”

Balerinii, ca de altfel artistii, isi primesc satisfactiile din aplauzele publicului. E o viata frumoasa, dar care ascunde zeci, sute, chiar mii de ore de munca. Chiar daca lumea spectacolului e una plina de magie, in spatele miscarilor gratioase si delicate ale balerinelor sta o munca infernala. Toate se risipesc insa cand simti ca publicul vibreaza cu tine.

Text: Andreea Popescu

Foto: Mihai Stetcu; PR Antena 1

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.