Revista care te menține sănătos

Interviu

Teo Trandafir: „Un stil de viata sanatos presupune sa nu cazi in extreme”

5 septembrie 2017
Share

Dupa o indelungata asteptare, Teo a revenit din toamna pe micile ecrane cu o emisiune noua, „Teo Show” (Kanal D), presarata cu acelasi umor si aceeasi buna-dispozitie care o caracterizeaza. Desi, de obicei, ea este cea care adreseaza intrebarile, de data aceasta am schimbat rolurile si am incercat sa aflam noi mai multe despre simpatica Teo!

Dupa perioada grea prin care a trecut, cand sanatatea i-a fost puternic zdruncinata, Teo si-a reluat activitatea in televiziune si viata linistita alaturi de fiica sa, Maya. Acum are grija sa se duca la medic cu regularitate, gandeste pozitiv, face inot si se lupta in fiecare zi pentru „mai bine”.

Farmacia Ta: De unde pasiunea pentru televiziune?

Teo: Totul a inceput in 1994 cand, din intamplare, am fost rugata sa sustin un program care, la vremea aceea, era unicat. Se numea „Post Meridian” si se difuza in acelasi timp la radio si la televiziune. De fapt, radioul era pasiunea mea, nu aveam nicio legatura cu televiziunea si urma sa gasesc aceasta pasiune pe parcurs.

F.T.: Ce inseamna pentru Teo un stil de viata sanatos?

Teo: Un stil de viata sanatos este, de obicei, ceva de care incerci sa te tii. Cand iesi cu prietenii, stilul de viata sanatos ramane acasa la mama, noroc ca, in principiu, 80% din viata ti-o petreci acasa cu ai tai. Poti sa nu mananci prajeli, grasimi sau cine stie ce dulciuri, poti sa nu faci abuzuri, dar cand iesi la restaurant cu prietenii si garnitura sunt cartofii prajiti nu o sa te intorci cu scarba. Mananci vreo doi, dupa care incerci sa te abtii. Cam asa arata, dupa parerea mea, un stil de viata sanatos. Important e sa nu cadem in extreme si sa nu devenim antipatici.

F.T.: Cat de importanta considerati ca este miscarea pentru sanatate?

Teo: Miscarea pentru sanatate este minunata, acum depinde si cat de bolnav esti. Miscarea pentru sanatate este senzationala, dar daca ai trecut printr-o boala cvasi-letala, nu e acelasi lucru. Deci nu sunt omul potrivit in acest moment pentru foarte multa miscare. Eu am facut la viata mea mult sport, dar acum consider ca singurul lucru pe care-l mai pot face este inotul, pentru ca starea sanatatii nu-mi mai permite altceva.

Mai ales in aceasta etapa a vietii, cred ca ar trebui facute o mamografie si testul Papanicolau, anual. Totodata, consider ca medicul ginecolog ar trebui vizitat de doua ori pe an. Eu am o doamna doctor minunata care are cabinetul intr-o casa superba pe care o vad in doua ipostaze: acoperita de trandafiri si acoperita de zapada. Asa stiu ca mi-am facut treaba. Eu asa fac, deci asa recomand.

IMG 8405 - Copy - CopyF.T.: Avand in vedere experienta prin care ati trecut in momentul in care sanatatea v-a fost pusa la incercare, ce le recomandati persoanelor care nu acorda suficienta importanta starii de sanatate?

Teo: La mine nu a fost chiar asa, nu e ca si cum mi-as fi construit o situatie care, la un moment dat, sa fi dus la acea problema de sanatate. La mine a fost un accident: o piatra s-a deplasat in alta parte. N-am avut ce sa fac! Pana la urma, eu zic asa: fiecare, la vremea lui.

F.T.: Este importanta gandirea pozitiva in tratarea/ameliorarea unor afectiuni?

Teo: Este o platitudine sa spun ca e important sa gandesti pozitiv. Pe de alta parte, recomand cu mare caldura urmatoarea intrebare care ar trebui adresata intr-o astfel de situatie: „Si daca eu acum cedez, la ce-mi foloseste?”. N-ar fi mai bine sa ma gandesc sa trag pentru ziua de maine, poate intre timp se intampla ceva, poate ma ajuta cineva, poate eu ma pot ajuta cumva? Maine va fi mai bine decat azi, si mai bine incep azi. Cel mai sanatos este sa stii exact cine esti. Sa gandesti pozitiv degeaba nu merge.

La o boala cum a fost a mea, unde s-au facut tratamente experimentale, unde s-au facut citostatice, unde s-a facut tot ce s-a putut face omeneste, nu e vorba despre ce tip de medicina preferi: conventionala sau alternativa. Cred ca daca esti bolnav, te duci la medic, si acesta iti spune ce este de facut. Nu te duci tu si spui: „Domnule, sigur ar trebui sa-mi dai niste beta-blocante, dar as prefera niste ceai de paducel!”. Nu cred ca e pe considerate cand vine vorba de sanatate.

IMG 8592 2F.T.: Cum isi petrec sarbatorile de iarna Teo si Maya?

Teo: Pe 24 decembrie seara, intotdeauna facem bradul, care este ecologic, pentru ca noi nu omoram brazi. Pe Maya nu o intereseaza cadourile foarte tare, dar ii plac, daca e vorba despre niste lucruri pe care sa i le ambalez intr-un anume fel. Intotdeauna, in noaptea de 24 spre 25, Maya e ridicata in brate de un barbat ca sa puna steaua sau ingerasul in varful bradului. A doua zi, Maya se trezeste prima, nu desface niciun cadou pana nu apar eu si facem poze. Cam asta se intampla.

F.T.: Un gand pentru cititorii revistei.

Teo: Eu sper din suflet sa intrati in farmacie mai ales pentru ca a aparut o crema buna. Dar cel mai important lucru este urmatorul: nu luati in seama tot ce spun despre medicamente persoanele neavizate. Mergeti la doctor, el stie, el te trimite la Farmacia Ta!

 

Text: Bianca Badescu

Foto: Kanal D

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.