Revista care te menține sănătos

Homeopatie

Insomnia si homeopatia 2

6 martie 2007
Share

Dificultatea de a adormi si de a avea un somn odihnitor, fara întrerupere pe tot parcursul noptii, este un semn clar al insomniei. Un om obosit adoarme în general greu sau chiar daca adoarme repede el se trezeste dupa numai cateva ore de somn si nu mai poate sa readoarma. Dimineata, acesta se trezeste mai obosit decat s-a culcat.

Insomnia apare dupa emotii, eforturi intelectuale intense, stres permanent sau conflicte emotionale. Ea se poate asocia cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Tratarea bolilor organice poate duce la eliminarea sau cel putin ameliorarea insomniei.

Cand insomnia nu poate fi legata de nici o alta afectiune, atunci ea se numeste insomnie primara (fara o cauza cunoscuta). Exista insa variatii individuale si multi dintre cei care se plang de insomnie dorm probabil suficient fara sa-si dea seama de aceasta.

Somnul protejeaza si reda sanatatea

Somnul are rol protector, reface activitatea corticala si echilibreaza psihicul. In timpul somnului predomina procesele de refacere, trofice si anabolizante ale organismului. De aceea, cand ne imbolnavim avem tendinta de a dormi mai mult, in afectiunile grave predominand perioadele de somnolenta. Din acelasi motiv, copiii la care predomina fenomenele anabolizante, de crestere a organismului, au nevoie de mai mult somn.

In timpul somnului se produc anumite modificari fiziologice caracteristice: scade frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, scade secretia gastrica si urinara, musculatura se relaxeaza. Toate aceste fenomene permit organismului sa-si refaca rezervele pentru o noua perioada de veghe. Lipsa somnului epuizeaza organismul, nepermitandu-i sa se refaca si lasandu-l lipsit de aparare in fata bolilor.

Somniferele nu trebuie luate fara a consulta medicul, deoarece tulbura ritmul natural al fazelor somnului si creeaza dependenta.

Pasi catre un somn odihnitor

Pentru a avea un somn odihnitor se impun cateva masuri:
evitarea activitatilor intense pe timpul serii; trezitul si culcatul mereu la aceeasi ora; aerisirea corespunzatoare a camerei; evitarea meselor imbelsugate seara; evitarea agitatiei daca la culcare somnul nu apare. Se poate citi sau asculta radioul pana apare senzatia ca ochii se inchid; consumul unui pahar de lapte cald cu miere asigura un somn bun; cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse pe langa corp. Se va evita pozitia culcat pe partea stanga. Cercetatorii au descoperit ca insomnia precede tulburarile depresive, in conditiile in care se stia ca intre aceste doua afectiuni exista o stransa legatura. Deci, daca se trateaza insomnia se poate preveni depresia.

Cat trebuie sa dormim?

Un adult sanatos trebuie sa doarma 6-8 ore pe zi, iar copiii ceva mai mult. Durata fiziologica a somnului variaza in functie de varsta si de individ. Astfel, nou-nascutul doarme aprotximativ 20 ore, intre 2-4 ani 14-16 ore, adolescentul 8-10 ore, adultul 7-9 ore, iar varstnicul 5-7 ore.

Insomnia este o problema importanta de sanatate publica, pentru ca statisticile arata ca se intalneste la 5-11% din populatia tarii noastre. Prezenta ei este tot mai crescuta in randul tinerilor, ceea ce este grav, deoarece frecventa insomniei creste odata cu inaintarea in varsta. Daca insomnia nu este tratata medical, ea va determina scaderea performantelor profesionale sau scolare.

Insomnia are si conotatii la nivel social: 40% din cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.

Insomnia trebuie tratata!

Insomnia nu se poate vindeca fara tratament. Iar tratamentul nu inseamna doar medicamente, ci si individualizarea factorilor psihologici sau patologici care stau la baza aparitiei insomniei. Exista si posibilitatea apelarii la un psiholog pentru a se practica terapiile comportamental-cognitive, care pot ameliora calitatea somnului.

Remedii homeopate

Un tratament fara efecte secundare al insomniei este posibil apeland la homeopatie. Remediul homeopat trebuie luat numai atunci cand este necesar, in dozele prescrise de medic, si trebuie intrerupta administrarea lui imediat ce insomnia a disparut.

Tratamentul homeopat este strict individualizat, atat in ceea ce priveste remediile folosite cat si a dozelor si ritmului de administrare. Dintre zecile de remedii folosite in cazul insomniilor, am ales cateva pentru exemplificarea abordarii homeopate:

Chamomilla este un remediu util la sugar si copilul mic, in special in timpul aparitiei dentitiei. Copilului ii este somn, dar nu poate adormi si face crize de furie pentru ca nu suporta durerea. Vrea sa fie tot timpul tinut in brate si se linisteste daca este plimbat.

La copilul mai mare, care doarme agitat, scrasneste din dinti in somn, se trezeste cu crize de neliniste si are prurit in zona anala, remediul Cina va fi de mare ajutor. As mentiona ca la copii insomnia este deseori asociata cu un motiv psihologic sau digestiv.

La adultul care are o munca solicitanta sau studiaza prea mult pe parcursul zilei, facand deseori abuz de cafea, alcool sau tutun, remediul Nux vomica este util. Asemenea persoane au stari de somnolenta dupa masa de pranz, care de regula este copioasa, iar seara se simt cel mai bine, le dispare senzatia de somn si incep sa isi faca planuri pentru a doua zi.

Remediul este de asemenea util celor care iau timp indelungat somnifere, intrucat ajuta organismul sa se dezobisnuiasca de acestea. Aceste cazuri necesita insa, de regula, asocierea mai multor remedii homeopate care sa rezolve aceasta problema a dependentei de somnifere si sa restabileasca un somn odihnitor in lipsa acestora.

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto,
Medic homeopat
Cabinetul Denisa Medica Arad
www.homeopatiearad.go.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.