Revista care te menține sănătos

Psihologie

Insomnia si depresia: care afectiune apare prima?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 noiembrie 2018
Share

Atat insomnia cat si depresia au mai multe elemente comune, precum: lipsa de energie, scaderea capacitatii de concentrare, lipsa placerii in desfasurarea activitatilor zilnice, somnolenta in timpul zilei, dar si dificultatea de a adormi. Aceste doua afectiuni tind sa apara impreuna, iar tratarea uneia dintre ele o poate ameliora si pe cealalta.

Depresia poate fi factorul declansator pentru orice tip de tulburare de somn, cauzand oboseala cronica si schimbari ale dispozitiei. Insomnia, insa, reprezinta inabilitatea de a adormi si este cel mai des asociata cu depresia.

Care dintre aceste doua afectiuni apare prima?

In cazul persoanelor cu insomnie si depresie, de cele mai multe ori, este dificil de a stabili care dintre acestea a aparut prima. Lipsa de somn poate duce la schimbari de dispozitie, iar acestea, la randul lor, pot influenta cantitatea si calitatea somnului.

Conform cercetatorilor, relatia dintre somn si depresie nu este inteleasa in totalitate. Insa, exista o conexiune stransa intre lipsa de somn si sanatatea fizica si psihica. Somnul este, pentru sanatate, la fel de important ca exercitiile fizice si dieta echilibrata, iar odihna este absolut necesara.

Tratarea insomniei: cum poate ameliora depresia

Primul pas pentru a avea parte de un somn calitativ este de a diagnostica si trata tulburarea de somn, precum si/sau depresia. Tratamentul insomniei poate chiar vindeca depresia. In timpul consultului medical, doctorul va va intreba in legatura cu ritualul de somn pe care il aveti in fiecare seara, precum si in legatura cu activitatile pe care le aveti cu cateva ore inainte. In unele cazuri, medicul va decide sa trateze insomnia cu anumite medicamente care sa va faciliteze adormirea. Unele persoane pot avea un raspuns pozitiv la acestea, insa altele pot sa nu raspunda la acest tip de tratament, precum cele care prezinta apnee de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului).

Testul somnului se numeste polisomnografie si reprezinta monitorizarea acestuia. In urma rezultatului acestui test, medicul va decide un plan de tratament, ce poate include anumite tehnici de igiena a somnului, dar si medicamente. Printre regulile de igiena a somnului, ce trebuie incluse in rutina zilnica, se numara:

• Evitarea consumului de cafea si alimente pe baza de cofeina dupa ora pranzului

• Evitarea consumului de alcool cu 6 ore inainte de somn

• Renuntarea la fumat si la consumul oricarui produs ce contine tutun

• Aplicarea unor tehnici de relaxare

• Terapia cognitiva, cu ajutorul careia va puteti inlocui gandurile negative (ce survin, de obicei, inainte de culcare) cu cele pozitive

In cazul in care nu puteti adormi in 20 de minute dupa ce ati ajuns in pat, este recomandat sa parasiti patul si sa cautati diverse activitati relaxante, dupa care sa va intoarceti in pat pentru a reincerca sa adormiti. In plus, este necesar sa inlaturati toate obiectele electronice din dormitor, pentru a beneficia de un somn mai odihnitor.

insomnia secundaraTratarea depresiei: cum poate ameliora insomnia

Insomnia poate atat sa preceada depresia, cat si sa creasca riscul de aparitie a acesteia. Daca aveti anumite simptome ale depresiei (sentimente de tristete, neajutorare, vinovatie etc), este necesar sa mergeti la medic, pentru a beneficia de un plan de tratament adecvat.

Unele medicamente folosite in tratarea depresiei (antidepresivele) pot duce, de asemenea, la insomnie. In acest caz, medicul va poate ajusta doza sau chiar schimba aceste medicamente.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.