Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Insamantare artificiala

13 decembrie 2010
Share

Tehnica de procreatie asistata medical, utilizata in unele cazuri de sterilitate a cuplului. Insamantarea artificiala nu poate fi practicata decat daca aparatul genital al femeii (cavitate uterina, trompe Fallopio, ovare) nu prezinta vreo anomalie. Principala conditie este permeabilitatea trompelor. Insamantarea se efectueaza cu sperma partenerului sau a unui donator. Aceasta tehnica de procreatie este practicata in numeroase tari industrializate.

Diferite tipuri de insamantare artificiala:
– Insamantarea cu sperma partenerului se practica in doua cazuri: cand glera cervicala a femeii este defectuoasa (absenta glerei sau compozitie daunatoare spermatozoizilor) sau cand sterilitatea este cauzata de un defect al spermei (lipsa de mobilitate sau numar insuficient de spermatozoizi). Sperma, recoltata prin masturbare, este utilizata proaspata sau congelata.
– Insamantarea cu donator (IAD in franceza) este indicata in caz de alterare ireversibila a productiei de spermatozoizi ai partenerului, in caz de boala genetica sau transmisibila. Ea utilizeaza paiete de sperma congelata furnizate de o banca de sperma si alese dupa criterii de asemanare cu partenerul (tip fizic, culoarea ochilor, a parului) si dupa criterii de compatibilitate sangvina cu viitoarea mama. Donatorii, al caror anonimat este absolut in unele tari (Franta, Belgia), facultativ in altele (Canada) sau nereglementat (Elvetia), trebuie sa corespunda unor criterii privind varsta, conditia fizica si calitatea spermei.

Tehnica – Aceasta consta in injectarea sau in depunerea spermei proaspete sau a paietelor de sperma congelata cu un pistol de insamantare sau un cateter, fie la nivelul orificiului intern al colului, in glera cervicala (insamantare intracervicaIa), fie in cavitatea uterina (insamantare intracorporala), in perioada ciclului menstrual cea mai favorabila pentru fecundatie. Acest ciclu poate fi natural sau stimulat prin injectii hormonale. In acest ultim caz, rata de reusita este crescuta dar exista un risc mai mare de sarcina multipla. Insamantarea artificiala se practica in centre specializate, la consultatie si fara spitalizare.

Rezultate – Sansele de a obtine o sarcina in urmatoarele 6 luni care urmeaza insamantarii, in ritm de o incercare pe luna, sunt de aproximativ 65% cu sperma proaspata si de 55% cu sperma congelata.

Nota pentru articolul «Insamantare artificiala»:5.00/ 5 (2 voturi)