Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ingrijiri paliative

13 decembrie 2010
Share

Totalitate a actiunilor destinate sa atenueze simptomele unei boli (intre care, in particular, durerea pe care aceasta o provoaca), fara a o vindeca totusi. Ingrijirile paliative sunt acordate indeosebi bolnavilor aflati in faza terminala a unei boli incurabile.
– Ingrijirile fizice constau in punerea sub oxigen, in schimbarea pozitiilor bolnavului, in administrarea de medicamente si, eventual, in practicarea unor interventii chirurgicale de confort. Lupta impotriva durerii intense si continue pe care o provoaca, de exemplu, unele cancere in faza terminala se bazeaza pe administrarea de analgezice majore (opiacee), uneori administrate la cerere prin mici doze intrarahidiene (in lichidul cefalorahidian). Blocajul chirurgical, prin sectionarea unuia sau mai multor nervi, al influxului nervos care transmite durerea poate, de asemenea, sa fie avut in vedere.
– Compania psihologica permite lupta impotriva anxietatii, a depresiei, a fricii, a revoltei sau a regretului legat de apropierea mortii, sau contra rusinii cauzate de sentimentul de neputinta sau de gradul de decadere.
– Supraveghere: ingrijirile paliative pot fi acordate in unitati specializate, dar si la domiciliul bolnavului, de catre un personal format in acest scop, si in colaborare stransa cu familia si cu medicul curant.

Nota pentru articolul «Ingrijiri paliative»:4.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate