Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Infectie

13 decembrie 2010
Share

Invazie a unui organism viu de catre microorganisme patogene care actioneaza prin multiplicarea lor (virulenta) si eventual prin secretarea de toxine. O infectie poate fi localizata sau generalizata, exogena (provocata de germeni provenind din mediul inconjurator) sau endogena (germeni provenind de la bolnav insusi).

Cauze – O infectie se dezvolta atunci cand mijloacele naturale de aparare ale organismului nu pot s-o impiedice; ceea ce determina aparitia sau nu a unei boli infectioase este raportul intre calitatea mijloacelor imunitare, mai mult sau mai putin compromise intr-o perioada variabila, si puterea patogenica a germenului respectiv. O infectie oportunista este o infectie cauzata de un microorganism care nu provoaca boala la un subiect purtator, dar care devine patogen in cazul unei imunodepresii (alterarea mijloacelor imunitare).

Simptome si semne – O infectie generalizata se traduce printr-o febra ridicata, frisoane si o alterare a starii generale. O infectie locala genereaza o inflamare a regiunii infectate, care se traduce printr-o durere, o roseata, un edem, formarea unui abces umplut de puroi (infectii cu germeni piogeni), uneori o crestere a temperaturii.

Tratament si prevenire – Se asociaza un tratament specific (antibacterian, antiviral etc.) impotriva microorganismului in cauza cu un tratament al simptomelor (febra, dureri); in formele grave poate fi necesara o reanimare in serviciu spitalier. Prevenirea consta intr-o buna igiena (privind bacteriile, ciupercile etc.) si in vaccinarea impotriva unor microorganisme (bacterii, virusuri).

Nota pentru articolul «Infectie»:5.00/ 5 (1 vot)